Geldnood handbalbond door organiseren EK

De handbalbond moet flink bezuinigen en voor een aantal werknemers is ontslag aangevraagd.

Het Nederlands Handbal Verbond (NHV) verkeert in financiële problemen. Dit komt doordat de begroting van het EK voor meisjes onder de 19 jaar, dat in augustus dit jaar door de handbalbond werd georganiseerd, „met een paar ton” is overschreden, zegt NHV-voorzitter Tjark de Lange.

Het NHV heeft nu voor drie werknemers ontslag aangevraagd, onder wie EK-directeur Ben Spaai. Voordat hij toernooidirecteur werd, was hij algemeen directeur van het NHV. Van vier medewerkers worden de contracten niet verlengd. Door de nieuwe problematiek moet het NHV naar verwachting 300.000 euro bezuinigen – op een budget van 2 miljoen.

De Lange, voorzitter sinds juni dit jaar, zegt dat hij nooit is gewaarschuwd voor kostenoverschrijdingen bij het EK. „Niet door het toernooicomité en niet door RSP [het evenementenbureau dat het EK in opdracht van het NHV organiseerde].” De Lange: „Toen het nieuwe bestuur aantrad, werd ons verzekerd dat alles binnen de begroting zou blijven. Een maand later bleek dit niet zo.” Het precieze tekort wordt nog becijferd.

Dit voorjaar meldde NRC Handelsblad dat binnen het NHV stevige kritiek was op de EK-organisatie voor meisjes onder de 19 en het EK vrouwen dat volgende zomer in Nederland wordt gespeeld. In een vertrouwelijke memo veroordeelde de financiële commissie van de bond de onderhandse gunning van het organisatiecontract voor de twee EK’s aan het evenementenbureau.

Volgens de commissie was sprake van een „vorstelijke vergoeding” en lagen de financiële risico’s van de toernooiorganisatie „uitsluitend bij het NHV”. Voorzitter De Lange stelt nu dat hij „het contract zo niet had afgesloten”. Het tekort komt ook door het succes van de vrouwenploeg. Die plaatsten voor het WK in Brazilië, maar de kosten waren niet begroot. Sportkoepel NOC*NSF is nu bijgesprongen. (NRC)