‘Gekaapte Turkse veerboot onderweg naar PKK-leider’

De veerboot ligt geankerd ten westen van Istanbul. Beeld CNN Türk

De Turkse veerboot die eerder vanavond werd gekaapt, is mogelijk op weg naar het eiland Imali, het zwaarbewaakte gevangeniseiland waar PKK-leider Abdullah Öcalan vastzit. Daarover wordt in de Turkse media gespeculeerd, meldt persbureau AP.

Op het eiland zit Öcalan een levenslange gevangenisstraf uit. Volgens de website van de Turkse krant Hurriyet is de beveiliging op het eiland aangescherpt. Gewapende boten bewaken het verboden vaarwater rondom het eiland.

Update 01.45 uur
De veerboot wordt gevolgd met drie schepen en een helikopter van de kustwacht, maar ligt inmiddels geankerd ten westen van Istanbul vanwege het gebrek aan brandstof. Het is nog niet duidelijk wat de kapers precies willen, aldus de Turkse minister van Verkeer Binali Yildirim.

“Ze hebben nog geen concrete eisen. Op dit moment willen ze alleen brandstof, eten en drinken.”

Volgens Yildirim zijn er tot nu toe nog geen passagiers gewond geraakt.

25 opvarenden, vier of vijf kapers

De veerboot, met 25 opvarenden aan boord, werd vanavond door vier of vijf gewapende mannen gekaapt. Dat gebeurde voor de noordwestkust van Turkije, nabij de havenstad Izmit. De kapers zeggen lid te zijn van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. Een van hen zou zich hebben verscholen in de hut van de kapitein en zou een bom bij zich hebben.

Aanleiding van de kaping is mogelijk de opgelaaide strijd tussen de PKK en het Turkse leger. Het leger is een paar weken geleden een nieuw offensief begonnen tegen de Koerdische afscheidingsbeweging.