Geheime Franse revolutie

None

Alles lijkt er gewoon aan. Een stoofpan van gebakken zand. Keramiek en in dit geval keihard, bestand tegen hoge temperaturen en tegen enorme temperatuurwisseling, zogenoemde thermoshock. Hij kan zo uit de diepvries op het vuur.

Maar dat kon al eerder en kookpannen van sterk porselein zijn er al lang. Toch spreekt een Franse fabrikant van een revolutie. Hij heeft er zelfs een merk van gemaakt. De pan heet Revol zonder utie.

Hij is bedoeld als lichtgewicht alternatief voor zware gietijzeren pannen, voor langzaam koken, voor stoverij. Het bijzonderste aan de pan is een dunne film onderop de bodem. Een film met ronde stippen. Er staan symbooltjes op die iets vertellen over de pan. Hij kan wat geen enkele andere pan kan. Hij kan op elke hittebron, ook inductie, in een oven en een microwave. Doorgaans kunnen pannen die op inductie kunnen koken niet ook in de microwave. Dat geeft vuurwerk. Voor koken op inductie moet in de bodem van de pan iets van ijzer zitten. Dat ijzer wordt heet doordat de moleculen in beweging worden gebracht door een magnetisch veld dat wordt opgewekt onder de pan. De moleculen botsen tegen elkaar en zo vaak in zo korte tijd dat zich hitte ontwikkelt.

Een pan met ijzer in de bodem kan niet in de magnetron. De stenen pan uit Frankrijk die op inductie koken kan, doet dat ook in de magnetron. Het zit hem in de film onderop de bodem van de pan. Daar is metaal in verwerkt dat wel heet wordt op een inductiekookplaat maar niet gaat vonken in de magnetron. Het is geen ijzer. Wat dan?

Wie het weet mag het zeggen. De fabrikant zwijgt. Hij wil het zo lang mogelijk geheim houden om andere porseleinen pannenbakkers lang het nakijken te geven. Want ze zoeken er allemaal naar, zegt hij, de pan die overal tegen kan. Het werkt in elk geval subliem en het is me nog niet gelukt de revolutionaire pan in mijn wilde keuken van slag te brengen. De fabrikant zelf is er trouwens niet helemaal gerust op of me dat ook niet lukken zal. In de gebruiksaanwijzing staat dat voor elk gebruik in de pan eerst een laagje water aan de kook moet worden gebracht en weggegooid. Ja zeg, je zal daar gek zijn, waar is dat goed voor? Het blijkt een aanbeveling uit overbezorgdheid. Als in het porselein van de pan een minuscuul luchtbelletje zou zitten, wat er niet zit, maar stel je voor dat het er zit, en je zou de pan zonder iets erin verhitten, dan kan het belletje knappen. Theoretisch. Mijn proefpan (150 euro, te koop vanaf Sinterklaas) kon het goed hebben.

    • Wouter Klootwijk