Frans-Italiaanse 'ECB-oorlog' afgewend

Van alle prangende politiek-economische problemen van dit moment is er tenminste eentje opgelost. De Italiaan Lorenzo Bini Smaghi vertrekt uit het dagelijks bestuur van de Europese Centrale Bank en gaat les geven in de Verenigde Staten.

Frankrijk heeft zijn zin en Italië heeft de affaire geruisloos weten op te lossen. Wat waarschijnlijk eerder te danken is aan de nieuwe Italiaanse president van het ECB, Mario Draghi, dan aan de laatste inspanningen van de vertrekkende Italiaanse premier Berlusconi.

Terwijl de rel met Frankrijk over de zetelverdeling in het bestuur van de ECB mede door Berlusconi werd veroorzaakt. In ruil voor Franse steun voor de benoeming van Mario Draghi als opvolger van de Fransman Jean-Claude Trichet aan het hoofd van de ECB, zou een andere Italiaan in het bestuur van de bank, Bini Smaghi, opstappen. Daardoor zou een Fransman zijn plaats in het zes man tellende dagelijks bestuur kunnen innemen en Franse aanwezigheid in de top van de bank gegarandeerd blijven.

Belangrijk onderdeel van het spel was ook de toezegging aan Bini Smaghi dat hij benoemd zou worden als directeur van de Italiaanse centrale bank, een post die vacant was door het vertrek van Draghi. Daar liep het mis. Want niet Bini Smaghi, maar vicepresident Ignazio Visco kwam op die post.

Waarop Bini Smaghi weigerde te vertrekken bij de ECB en Berlusconi zijn belofte niet kon nakomen en president Sarkozy steeds bozer werd. Dramatisch smeekte Berlusconi Bini Smaghi daarop zijn post vrijwillig op te geven om geen „casus belli” te creëren voor Frankrijk. Tegenover Sarkozy riep hij dat hij niets kon doen, want hij kon Smaghi toch moeilijk doodschieten? Nog geen twee weken na het aantreden van Draghi is de zaak nu geregeld: Smaghi verdwijnt eervol naar Harvard en er is weer plaats voor een Fransman in de top van de ECB.