Espresso met Ali Khamenei

De Iraanse leider ayatollah Ali Khamenei heeft gezegd dat er met ‘ijzeren vuist’ zal worden gereageerd op elke aanval op hun nucleaire activiteiten. ‘Ik waarschuw onze zionistische vijand voor vergelding,’ zegt de ayatollah.

Khamenei waarschuwde gisteren landen die eventueel plannen hebben voor militaire interventie in Iran naar aanleiding van de vermoedens dat ze een atoombom bouwen. ‘We zullen hard terugslaan’. Foto Reuters

Vreedzaam

De Iraanse leider ayatollah Ali Khamenei heeft gezegd dat er met ‘ijzeren vuist’ zal worden gereageerd op elke aanval op hun nucleaire activiteiten. ‘Ik waarschuw onze zionistische vijand voor vergelding,’ zegt de ayatollah. ‘We zullen keihard terugslaan.’ Maar was het niet zo dat Iran helemaal geen uranium verrijkt? Khamenei neemt een slokje van zijn espresso. ‘Ja,’ zegt hij. ‘Of, nee. Nou ja, niet op grote schaal.’ In het geheim? ‘Soort van,’ antwoordt de ayatollah. ‘Het had eigenlijk een verrassing moeten zijn.’ Voor wie? ‘Voor Israël,’ zegt Khamenei. ‘Maar ook voor de Verenigde Staten en alle bondgenoten.’ Voor de hele wereld? De ayatollah schudt zijn hoofd. ‘Niet voor Iran natuurlijk.’

Dinsdag verscheen een rapport van het Internationaal Atoomagentschap waaruit blijkt dat Iran de mantel van een vreedzaam nucleair programma gebruikt om atoomwapens te maken. ‘Wat is vreedzaam?’ reageert ayatollah Ali Khamenei. ‘Sommige landen vinden het vreedzaam om energie op te wekken. Wij vinden het vreedzaam om een atoombom op Israël te gooien.’ Kan Iran eigenlijk nog wel met ijzeren vuist terugslaan als alle nucleaire activiteiten worden gebombardeerd? ‘Dat is een goede vraag,’ zegt Khamenei. ‘Daar moet ik even over nadenken.’ De ayatollah drinkt zijn espressokopje leeg en mompelt ten slotte: ‘Het zal moeilijk worden.’