Den Haag ontslaat een weigerambtenaar

De SGP’er Wim Pijl wil geen homo’s trouwen. Hij is daarom ontslagen.

De gemeente Den Haag heeft een zogeheten weigerambtenaar ontslagen. Wim Pijl, prominent SGP’er in de stad, mag geen huwelijken meer voltrekken nadat hij twee weken geleden in dagblad Trouw zei dat hij vanwege zijn geloof geen homo’s trouwt. Hij is daarna door de gemeente op het matje geroepen. Pijl (67) blijft bij zijn standpunt en is daarom ontslagen, zo bevestigde een woordvoerder van de gemeente gisteren.

De gemeente zegt dat alle buitengewone ambtenaren in Den Haag sinds 2007 verplicht zijn ook huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht te trouwen. Pijl zou daar in een sollicitatiegesprek een jaar geleden op gewezen zijn. Pijl zelf was gisteravond niet bereikbaar.

Pijl reageerde in Trouw op uitspraken van Geert Wilders, die de weigerambtenaar landelijk wil uitbannen. „Als christen ken ik vanuit de Bijbel maar één huwelijk: dat tussen een man en een vrouw. Dat weegt voor mij heel zwaar”, zei Pijl. „Waarom krijg ik die ruimte niet?”

Sinds het burgerlijk huwelijk in 2001 is opengesteld voor homoseksuelen, is het aan gemeenten om te bepalen of zij trouwambtenaren in dienst hebben die homohuwelijken weigeren te sluiten. Een huwelijk weigeren op andere discriminerende gronden is nergens toegestaan.

Een meerderheid van de Tweede Kamer is tegen het handhaven van de weigerambtenaar, maar binnen de gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV is de kwestie op de lange baan geschoven. De PVV komt met een een initiatiefwet, een proces dat jaren kan duren.

Volgens homobelangenorganisatie COC zijn er nog 57 gemeenten die 104 weigerambtenaren in dienst hebben. (NRC)