Den Haag ontdekt en ontslaat weigerambtenaar

De gemeente Den Haag dacht al vier jaar weigerambtenaarvrij te zijn. En toen kwam SGP’er Wim Pijl uit de kast.

Twee weken geleden vertelde buitengewoon ambtenaar Pijl (67) in dagblad Trouw dat hij met pijn en moeite een partnerschapsregistratie tussen twee mannen zou voltrekken, maar dat hij een echt huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht niet kon opbrengen. „Als christen ken ik vanuit de Bijbel maar één huwelijk: dat tussen een man en een vrouw. Dat weegt voor mij heel zwaar. Waarom krijg ik die ruimte niet?”, zei Pijl.

Hij dacht dat die ruimte hem werd ontnomen omdat zich een Kamermeerderheid tegen de weigerambtenaar aftekent. Kennelijk was hij vergeten dat zijn eigen gemeente trouwambtenaren die weigeren homoseksuelen in de echt te verbinden, al in 2007 heeft uitgebannen. Pijl is daar tijdens zijn sollicitatiegesprek een jaar geleden op gewezen, zegt een woordvoerder van de gemeente. De gemeente was dan ook onaangenaam verrast door zijn uitspraken in Trouw. Toen Pijl er niet op terugkwam, is hij ontslagen.

Sinds het burgerlijk huwelijk in 2001 is opengesteld voor homoseksuelen, is het aan gemeenten om te bepalen of zij trouwambtenaren in dienst hebben die geen homohuwelijken willen sluiten. Een huwelijk weigeren op nog andere discriminerende gronden is nergens toegestaan. Ook moet in elke gemeente in ieder geval één buitengewoon ambtenaar zijn die trouwceremonies voor homo’s voltrekt. Volgens homobelangenorganisatie COC zijn er 57 gemeenten die samen 104 weigerambtenaren in dienst hebben.