De uitvinders van de heavy metal zijn terug: Black Sabbath gaat op tour

Dorpsgek en Heavy Metalheld Ozzy Osbourne, voor z'n bandleden (vlnr) Bill Ward, Tony Iommi en Geezer Butler, in 1998. Foto AP / Jim Cooper

De mastodonten van het metaal zijn weer bij elkaar: de levende legenden van Black Sabbath hebben aangekondigd weer op te treden. De aankondiging van een nieuw album en een wereldtour zet de rockwereld op z’n kop.

Met hun zware gitaren, duistere teksten en nadruk op de basgitaar wordt de originele line-up van Black Sabbath gezien als de uitvinders van de heavy metal. Ze hielden, aangekondigd door collega-metalheld Henry Rollins, een persconferentie in Los Angeles (bekijk een foto van Metal Hammer) op deze magische datum, 11-11-11, die al een poosje beeldvullend maar zonder uitleg op de website van Black Sabbath stond. De speculaties dat de legendarische band weer bij elkaar kwam waren dan ook al maanden niet van de lucht.

Het enige dat de afgelopen maanden op de website van Black Sabbath te zien was. Het enige dat de afgelopen maanden op de website van Black Sabbath te zien was.

En wat iedereen vermoedde blijkt waar: Ozzy Osbourne, Tony Iommi, Geezer Butler en Bill Ward gaan een nieuw album opnemen (het laatste nieuwe werk dat de band opnam in deze formatie stamt uit 1978) en geven met een optreden op het Download festival in Engeland in juni 2012 de aftrap van een wereldtour.

Download in Donnington moet trouwens überhaupt een gedenkwaardig feestje gaan worden voor de wat meer ervaren haarzwaaiers. Ook Metallica geeft daar act de présence, en de heren hebben beloofd het gehele, ook al legendarische, Black Album te spelen.

De ronkende aankondiging van de reünie van Black Sabbath:

De releasedatum van het nieuwe album (geproduceerd door Rick Rubin, bekend van werk met Metallica, Slayer en Slipknot) is nog niet bekend. Ook de nieuwe tourdata, behalve die van Download festival, moeten nog bekend gemaakt worden.

Deze originele line-up van Black Sabbath kwam voor het eerst bij elkaar in 1969. Na een wisseling van bandleden kwamen ze nog eens bij elkaar in 1998 en namen ‘Reunion’ op - een live-album dat goed werd opgenomen, maar niet erg spannend was.

Metal Hammer was er bij:

Twitter avatar Metal_Hammer Metal Hammer Why now? “It was now or never, really. We have some great music to play.” -Tony. “It was time.” -Ozzy

Nog altijd geen idee over wie het hier gaat? Beluister enkele hits van Black Sabbath:

Sweet Leaf, van het album Masters of Reality (opgenomen tijdens de eerste reünietour in 1999):
http://youtu.be/hWVQ7sAWNWs

Black Sabbath, van het album Black Sabbath:
http://youtu.be/akt3awj_Ah8

Paranoid, van het album Paranoid:
http://youtu.be/kz_6jagv_D4

Iron Man, ook van Paranoid:
http://youtu.be/0l_RLH7QYLk

Planet Caravan, wederom van Paranoid:

Sabbath Bloody Sabbath, van het gelijknamige album:

Killing Yourself to Live (live in 1974), van Sabbath Bloody Sabbath:

Hole in the Sky, van Sabotage:
http://youtu.be/5MIOipUnBAY