D66 sluit steun aan extra bezuinigingen kabinet uit

Foto NRC / Roel Rozenburg

Als het kabinet door de economische problemen in de eurozone drie tot vier miljard euro extra moet bezuinigen, is oppositiepartij D66 niet bereid om deze bezuinigingen te steunen. Dat zei D66-fractievoorzitter Pechtold vanochtend op BNR.

Pechtold reageerde op berichtgeving van RTL Nieuws van gisteravond waaruit zou blijken dat het kabinet opnieuw met gedoogpartner PVV gaat onderhandelen over extra bezuinigingen. Omdat de PVV geen voorstander is van grote nieuwe ingrepen in bijvoorbeeld de zorg en de sociale zekerheid, kan het kabinet voor nieuwe bezuinigingen deels afhankelijk worden van de oppositie.

D66 is in ieder geval niet bereid om een mogelijk nieuw bezuinigingspakket van het kabinet op onderdelen te steunen, zei Pechtold vanochtend. Hij wil dat de regering serieus werk maakt van hervormingen en ziet daarvoor alleen kans in een nieuwe coalitie na nieuwe verkiezingen:

“Pas na verkiezingen kan Rutte weer bij ons aankloppen. Kiezers hebben het recht op hun stem te laten horen bij dit soort ingrijpende beslissingen.”

De regering stevent af op een hoger begrotingstekort dan verwacht: 2,9 procent in plaats van 2,7 procent. Als het tekort verder oploopt naar 3,7 procent moet de regering volgens afspraak extra bezuinigingsmaatregelen van vijf miljard nemen bovenop het al aangekondigde pakket van achttien miljard euro. Onze economieredacteur Jeroen Wester schreef gisteren in NRC Handelsblad dat inderdaad nog niet alle neuzen binnen de gedoogcoalitie dezelfde kant op staan:

“Rutte , Verhagen en De Jager, zien dat (extra bezuinigingen - red.) wel zitten, maar de vraag is of zij voldoende steun van de Tweede Kamer krijgen. De PVV heeft grote moeite met nog meer bezuinigingen, net als sommigen bij het CDA, zoals de directeur van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA onlangs toonde. De economie zweet van angst, niet van het draaien. En Rutte transpireert straks van het saneren.”