Collectie Scheringa mag niet verkocht worden

Verkoop rechtstreeks aan een particulier zou volgens de rechter niet de beste prijs opleveren.

De kunstcollectie van het failliete Scheringa Museum in Spanbroek mag niet onderhands verkocht worden aan een particuliere verzamelaar. Dat oordeelde de Amsterdamse rechtbank gisteren in een kort geding aangespannen door de curatoren.

De Deutsche Bank heeft de duizend schilderijen in bezit en wilde deze niet verkopen via een veiling, maar rechtstreeks aan een particulier. Volgens de curatoren zou deze verkoop fiscale risico’s met zich meebrengen. Volgens de rechter zijn de gevolgen van de verkoop daarom moeilijk te beoordelen.

Veilinghuizen Christie’s en Sotheby’s taxeerden de schilderijen verschillend. De rechter oordeelde daarom dat het bod van de particulier van 14 miljoen euro mogelijk niet het beste was voor alle partijen. (NRC)