Coalitiepartijen reageren laconiek op PVV-onderzoek naar gulden

In politiek Den Haag wordt laconiek gereageerd op de aankondiging van de PVV om een onderzoek te laten doen naar de herinvoering van de gulden. De VVD wijst er in een reactie tegenover NRC Handelsblad op dat een vertrek uit de euro “heel duur” is.

VVD-Kamerlid Harbers zegt in een reactie: “Het is goed om een standpunt te onderbouwen met gedegen onderzoek, maar eerdere onderzoeken lieten zien dat een vertrek uit de euro heel duur is. En kijk ook naar Zwitserland dat uit alle macht probeert zijn economische positie binnen de eurozone te handhaven en de export op peil te houden. Ik zou niet graag Zwitserland willen zijn.” Door de dure Zwitserse frank is de export haast onbetaalbaar geworden.

Minister De Jager spreekt zich tegenover de NOS ook uit tegen een vertrek uit de euro. “Terug naar de gulden moeten we niet doen. Dat is geen optie”, aldus De Jager. De minister vindt het “onhandig” dat de PVV op dit moment een discussie over herinvoering van de gulden op gang brengt. Een woordvoerder van het CDA reageerde tegenover de NOS als venijnig: “Wij zijn bezig met het sterk houden van de euro. Het is prima als andere partijen onderzoek naar de gulden doen.”

Eerder vandaag zei PVV-leider Geert Wilders in De Telegraaf dat hij wil laten onderzoeken of een vertrek uit de eurozone Nederland economisch sterker zal maken. Volgens Wilders maakt het kabinet mensen bang dat “het licht uitgaat” als Nederland uit de euro stapt. Als uit onderzoek blijkt dat de gulden Nederland op termijn meer oplevert, dan wil de PVV een referendum organiseren over de in 2002 ingevoerde euro.