Bestsellers en non-sellers

Dat de Leonardo-expositie nu Londen op zijn kop zet, is allemaal de schuld van Dan Brown. En wat lezen de volhouders onder de Occupy-beweging?

None

Dit is de week van de bestsellerauteurs. Zo blijkt het Dan Brown aan wie de Londenaren de expositie van Leonardo da Vinci’s werken te danken hebben die momenteel Londen zo op zijn kop zet. De curator van de tentoonstelling, Luke Syson, liet zich dit ontvallen in een interview met de BBC. Toen de interviewer vroeg waarom de tentoonstelling juist nu was georganiseerd, kwam Syson eerst met een zin over het wonderbaarlijk voorspellend vermogen van Leonardo’s uitvindingen. „Maar,” vervolgde hij, „Het was ook belangrijk voor de National Gallery een verstandig tegenwicht te bieden aan Dan Browns mystieke, ketterse Leonardo. Het zal interessant zijn te zien of onze interpretatie ook zoveel weerklank zal krijgen.”

De filmrechten van de nieuwe thriller van bestsellerschrijfster Saskia Noort, Koorts, zijn al voor verschijnen van het boek verkocht, maakte de distributeur van de film bekend. Antoinette Beumer gaat de film regisseren. Het boek, dat zich afspeelt op Ibiza, verschijnt 10 november. De film zou in 2013 in de biokoop moeten komen.

Omslagen dragen zoals iedere uitgever weet niet weinig bij aan de verkoop van een boek. In boekenland werd deze week op twee plekken ongeveer hetzelfde wiel uitgevonden. Dog and Pony, het ontwerpbureau van uitgeverij Lebowski, verzon voor Verlorenzoon.Com, een roman van Rik Zaal, een zogeheten ‘lenticulair gedrukt’ omslag. Wie erlangs loopt of het boek beweegt, ziet een vader langzaam in een zoon veranderen - ongeveer zoals bij een hologram. In Groot-Brittannië kreeg de digitale versie van de thriller Daylight Savings van ene Edward Hogan ook een bewegend omslag. Wie er met zijn muis overheen beweegt laat het erop afgebeelde wateroppervlak zeer levensecht rimpelen. Of interactieve omslagen bijdragen aan bestsellerschap moet evenwel nog blijken.

Dan nog bestsellernieuws van de bestsellerlijsten: het driewerf bekroonde Bonita Avenue van Peter Buwalda, die afgelopen week naast de AKO-Prijs greep, staat een jaar na verschijnen op één in de Bestsellertop 60. Buwalda verdringt daarmee het boek over Steve Jobs van Walter Isaacson, waarvan volgens de uitgever in twee weken 70.000 exemplaren zijn verkocht, van de eerste plaats. Het boek van de winnares van de AKO-prijs, Marente de Moors De Nederlandse maagd, staat op nr. 7 in de bestseller 60. Dat is één plaats achter LINDA, de verzamelde columns van Linda de Mol.

Wat doen de bezetters van Occupy de hele dag? In Londen lezen ze, en lang niet alleen bestsellers. Het tentenkamp op het plein voor St Paul’s Cathedral blijkt een bibliotheekje te hebben, nou ja, een tafel waar je boeken kunt lenen en brengen. The Guardian zag er thrillers liggen van Dean Koontz en Cory Doctorow plus, weinig verrassend, politieke pamfletten en leerboeken economie. Maar gelukkig liggen er ook absolute, volkomen non-sellers, zoals de verzamelde verhalen van opper-Zapatista subcommandante Marcos.

    • Maartje Somers