Berlus-kont-i

Het einde van een tijdperk. Berlusconi stapt op. Nou ja, bijna dan. Hij probeert in zijn val nog even de hele Europese unie mee te nemen. Zoals het een Romeins despoot betaamt. Maar goed. Hoe gaan we ons hem herinneren? Toch vooral als kontenkijker, ben ik bang. De filmpjes waarbij hij zich wellustig omdraait richting de achterkant van een aantrekkelijke vrouw zullen voor altijd op ons netvlies blijven staan.

Waarom deed hij dat? Het antwoord lijkt simpel: seksmaniak. Maar is dat werkelijk zo? Op zichzelf is het kijken naar konten of andere vrouwelijke onderdelen heel normaal. Voor mannen dan. Dat blijkt als je ze een speciale bril met camera opzet waarmee je oogbewegingen kunt meten: een eye-tracker. Laat iemand met zo’n bril over straat lopen en je kunt als het ware live meekijken en zien waar hij naar kijkt. Dit is de topdrie: gezichten, decolletés en kruisen. Daarin zijn mannen overigens niet uniek. Ook vrouwen inspecteren graag wat er in de broek zit.

Meestal hebben mensen zelf niet door waar ze naar kijken. Ongeveer drie keer per seconde maken we een oogbeweging, en voor een groot deel merken we dat niet. De aansturing van oogbewegingen gaat onbewust en volledig automatisch. Wat de aandacht trekt, trekt de aandacht, en het is razend moeilijk die reflexen te onderdrukken.

Zelfs als seksuele prikkels volledig onzichtbaar zijn kunnen ze onze aandacht trekken. Onderzoekers uit Minnesota en – opmerkelijk – China, onderzochten dat door plaatjes van naakte mannen en vrouwen te maskeren, een speciale techniek om ze aan het bewustzijn te onttrekken. Het hielp niks. Ook in dat geval gaat de aandacht van mannen uit naar de plek waar de naakte vrouw wordt vertoond, en omgekeerd lonkt de zich van geen kwaad bewuste vrouw naar de naakte maar onzichtbare man. Homoseksuelen doen – geheel naar verwachting – het omgekeerde.

Honderd jaar geleden deed ik een tijdje onderzoek bij Peter Schiller, oogbewegingsexpert van het Massachussetts Institute of Technology in Boston. Hij had een prachtige uitdrukking voor prikkels die onweerstaanbaar onze aandacht trekken: ‘easy on the eyes.’ Ook Schiller was een vrouwenliefhebber.

Er is weinig wat we Berlusconi kunnen vergeven. Hij is een van de grootste schurken die er hebben rondgelopen in de politiek. Maar die kontkijkerij, hij was het zich misschien niet eens bewust. Hoewel, er is wel een belangrijk verschil tussen wat de meeste mensen doen – een snelle oogbeweging richting decolleté, kruis of kont – en wat Berlusconi ervan maakt. Hij draait zijn hele lichaam richting het lichaamsdeel in kwestie, en houdt die beweging vrij lang aan.

Sowieso een trekje van de man: net iets te lang doorgaan.

Victor Lamme

    • Victor Lamme