'Astrid Lindgren is een racist'

Volgens een Duitse theologe staan Astrid Lindgrens Pippi Langkous-boeken vol koloniale stereotypen.

De politiek correcte brigade slaat weer toe. Na Kuifje en de Smurfen is nu Pippi Langkous het slachtoffer. De Duitse theologe Eske Wollrad, legt in een interview met de Engelstalige Duitse krant The Local uit dat de boeken van Astrid Lindgren barsten van de koloniale stereotypen. ‘De zwarte kinderen gooien zichzelf voor blanke kinderen in het zand, in het boek Het avontuur op de zuidzee’. Ook merkt Wollrad op: ‘Astrid Lindgren schrijft Pippi’s neiging om te liegen toe aan haar lange verblijf in Afrika. Al Pippi’s dwaasheden worden toegeschreven aan haar contact met de negers. Pippi Langkous is zelf geen racist, maar de boeken staan wel vol met racistische clichés’. Dat is ook niet zo vreemd, want de boeken stammen uit de jaren veertig van de vorige eeuw. Niet alles is slecht, volgens de theologe: de sterke hoofdpersoon kan meisjes een beter zelfbeeld geven.

In The Guardian wordt fijntjes opgemerkt dat Pippi, na de scène met de kinderen in het zand, verder gaat de blanke kinderen belachelijk te maken vanwege hun obsessie met school. En ook Lindgrens dochter Karin Nyman werpt de aantijgingen ferm van de hand, juist omdat Pippi bezwaar maakt tegen het onderdanige gedrag van de zwarte kinderen. ‘Ze is juist altijd heel sterk tegen stereotypen gekant geweest’.

Wollrad deed daarnaast ook het sprookje Het lelijke eendje in de ban omdat het kinderen laat zien dat andersoortigen er niet bij horen. (NRC)

Lees ook het stuk hierover van Ernest van der Kwast op nrc.nl