ANC zet omstreden jeugdleider uit functie

Malema houdt met zijn uitspraken het ANC al drie jaar gegijzeld.

De tuchtraad van het regerende Afrikaans Nationaal Congres in Zuid-Afrika heeft de omstreden jeugdleider Julius Malema gisteren uit zijn functie gezet. Hij is voor vijf jaar geschorst als partijlid. Na wekenlange hoorzittingen is Malema schuldig bevonden aan het zaaien van tweespalt in het ANC en het in diskrediet brengen van de partij.

De straf voor de populaire Malema is zwaarder dan verwacht. Het ANC, dat Zuid-Afrika sinds 1994 regeert, lijkt met het besluit de onstuimige politieke carrière van de 30-jarige jeugdleider te willen breken. Malema is over vijf jaar te oud voor het lidmaatschap van de jeugdliga. Hij kan nog tegen het besluit in beroep gaan, maar de verwachting is dat hij zijn baan niet terugkrijgt.

Malema’s eerdere oproep tot het omverwerpen van de regering van het bevriende buurland Botswana, omdat dat land zou heulen met ‘westerse imperialisten’, was voor het ANC aanleiding om hem te bestraffen. Dat was volgens tuchtraadvoorzitter Derek Hanekom „roekeloos, ongefundeerd en schadelijk voor Zuid-Afrika’s relatie met Botswana”. Sinds zijn verkiezing tot voorzitter van de ANC-jeugdliga in 2008 is Malema haast permanent in het nieuws. Hij hielp Jacob Zuma aan het presidentschap, maar voert nu binnen het ANC campagne voor vicepresident Kgalema Motlanthe. Met zijn uitspraken hield hij de sterk verdeelde partij de laatste drie jaar gegijzeld.

In zijn streven om zeventien jaar na het einde van het blanke minderheidsbewind ook een eind te maken aan wat hij de ‘economische apartheid’ noemt, strijdt hij voor de nationalisatie van mijnen en banken en de herverdeling van landbouwland zonder financiële compensatie. Hoewel hij zegt te spreken namens de armen, berichten de media regelmatig over zijn royale levensstijl. (NRC)