11-11-11: de hele wereld neemt tegelijkertijd een foto

Maak vandaag samen met heel veel anderen op hetzelfde moment een foto.
Maak vandaag samen met heel veel anderen op hetzelfde moment een foto. Foto sxc.hu

Ja, het is 11-11-11. Veel mensen geven elkaar vandaag het ja-woord. De website worldwidemoment.org grijpt de bijzondere datum aan om aan te moedigen overal ter wereld op precies hetzelfde moment een foto te nemen.

WorldWide Moment begon op 12:34 5/6/7, vier en een half jaar geleden dus. Toen maakten voor het eerst mensen van over de hele wereld tegelijkertijd een foto. Bijna honderd mensen uit twintig landen deden mee. Sindsdien gebeurt er elk jaar zoiets, en voor dit jaar was er geen tijdstip logischer dan dat met alleen maar enen: 11 november 2011, om 11:11. In New York, dus om 17:11 bij ons.

Meedoen doe je door in die minuut een foto te maken. Tenminste, als je in de Nederlandse tijdzone zit - anders bekijk je hier hoe laat je geacht wordt op de knop te drukken. Wat je vastlegt, dat maakt weinig uit. Via de website kun je je foto uploaden en zo bij de anderen voegen. Voilà: een fotocollage van de wereld op één moment. Volgens de bedenkers zorgt het voor een gevoel van verbondenheid, vrede en opwinding.

Vorig jaar, op 10 oktober, werden deze foto’s gemaakt.

Een soortgelijk project is One Day On Earth, dat aanmoedigt om vandaag een stuk van je leven te filmen. Alle video’s die vorig jaar gemaakt zijn, zijn op een wereldkaart gezet. One Day On Earth is op zijn beurt weer te vergelijken met Life In A Day, het project van filmregisseurs Ridley Scott en Kevin MacDonald.