Zijn de Grieken er nu wel of niet uit?

Griekse politici waren het vanmiddag nog steeds niet eens over een brede coalitie. Na een chaotische dag kondigde de vertrekkende premier George Papandreou gisteravond in een toespraak aan dat de partijen eruit waren. Zonder de nieuwe premier met name te noemen, wenste hij hem alvast veel succes. Volgens een gerucht zou het gaan om parlementsvoorzitter Filippos Petsalnikos, een vertrouweling van Papandreou. Later bleek dat er geen overeenstemming is.

Zowel in de Papandreou’s PASOK als in de partij Nieuwe Democratie van Antonis Samaris was er verzet tegen Petsalnikos. Daardoor zijn de kansen van Lucas Papademos, de gerespecteerde oud-gouverneur van de centrale bank en oud-vicepresident van de Europese Centrale Bank, om premier te worden ineens weer gegroeid. Hij is vanmorgen aangeschoven bij de onderhandelingen.

Tegen Papademos, die eerder al de gedoodverfde kandidaat was, bestond verzet omdat hij vergaande bevoegdheden zou eisen. Volgens sommige bronnen zou hij bovendien eisen dat hij ook na de verkiezingen, die op 19 februari gehouden moeten worden, premier wil blijven.

De druk op de politici neemt toe omdat Griekenland pas de volgende 8 miljard euro uit het noodfonds van de EU krijgt als de partijen het bezuinigingsplan hebben goedgekeurd en de begroting voor 2012 hebben aangenomen. Volgens financiële specialisten moet dat in de loop van volgende maand gebeurd zijn, als Griekenland veel leningen moet herfinancieren.

In een gesprek met buitenlandse journalisten zei oud-minister van Financiën George Papaconstantinou gisteren dat een brede coalitie absoluut noodzakelijk is. „Wij zijn tot de conclusie gekomen dat de pijn die wij ons volk moeten opleggen, te groot is voor één partij.”

Opeens ben je geen Griek meer, maar een varken: pagina 28-29