Vuig orgel met gospelfeel

jazzJames Carter Organ Trio: At the Crossroads ****

Hij is een van de grootste uitslovers in de jazz en tevens een van de grootste tenoren van de post-Coltrane generatie: vurige, massieve betogen, brutale statements en goed gevulde solo’s vol fantasie en blije ingewikkeldheid. Op een hele familie van saxofoons kan James Carter opgewonden schreeuwen en zich verschrikkelijk doen gelden. Maar een zachte, intense ballade spelen – dat kan hij ook.

Het James Carter Organ Trio is zijn langst lopende band die hij oprichtte in zijn geboorteplaats Detroit. Een beproefde samenwerking tussen drie jeugdvrienden, op saxofoon, hammondorgel (Gerard Gibbs) en drums (Leonard King). De cd At the Crossroads voert langs volvette ‘greasy’ blues, warmbloedige souljazz en behoorlijke swingende hardbop. De groove houdt aan, het orgel is vuig en opzwepend met een gospelfeel. Hier en daar zijn extra gitaren en blazers ingezet of wordt gejamd langs de bluesvocalen van Miche Braden. Een van de stukken waarin Carter zijn longen stuk blaast is Lettuce Toss Yo Salad, dat raast als een tornado, in een constant hoog tempo. Ook andere nummers gloeien nog lang na. Carter voegt weer een mooi album toe aan zijn indrukwekkende discografie.

    • Amanda Kuyper