Schorsing van vijf jaar voor ANC-jeugdleider Malema

ANC-jeugdleider Julius Malema, hier bij een demonstratie tegen werkloosheid, zo'n twee weken geleden. Foto AFP / Alexander Joe

ANC-jeugdleider Julius Malema wordt vijf jaar geschorst voor het zaaien van tweespalt in de partij. Dat heeft de disciplinaire commissie van de Zuid-Afrikaanse regeringspartij ANC vandaag bekendgemaakt, meldt persbureau AFP.

Malema zal moeten terugtreden als voorzitter van de jeugdafdeling van het ANC. De voorzitter van de disciplinaire commissie zei dat Malema voor verdeeldheid heeft gezorgd, dat hij de nationale leiding heeft getrotseerd en het imago van het ANC heeft beschadigd.

Volgens onze correspondent Peter Vermaas is de straf veel groter dan verwacht, maar kan Malema nog in beroep gaan tegen de uitspraak.

“De straf is veel zwaarder dan gedacht. Het ANC pakt echt de macht terug in de partij door hem te schorsen en hem uit zijn functie te zetten. Wel kan Malema nog in beroep gaan tegen de uitspraak, dus helemaal definitief is dit nog niet.”

Volgens Vermaas speelde Malema de afgelopen jaren een grote rol binnen de partij.

“De afgelopen drie jaar ging het binnen de partij alleen maar over Malema. De afgelopen jaren is hij dan ook van groot belang geweest voor het ANC. Tijdens de presidentskandidatuur van Jacob Zuma was hij een van de belangrijkste steunpilaren. Hij wist een groot deel van de jongeren te mobiliseren. In zijn rol als jeugdleider was hij ook vertegenwoordigd in alle overlegorganen.”

Malema had zich deze zomer de woede van de partijleiding van het ANC op de hals gehaald door in een verklaring bekend te maken dat de ANC-jeugdbeweging een comité naar buurland Botswana wilde sturen om daar de oppositie te helpen de democratisch gekozen president Ian Khama uit het zadel te verdrijven. Door de partij werd Malema beschuldigd van het “zaaien van verdeeldheid binnen de partij” en het in diskrediet brengen van de partij. In augustus kwam het tot een confrontatie tussen honderden aanhangers van Malema en de politie, nadat de jeugdleider voor verhoor op het hoofdkantoor van ANC moest verschijnen.

    • Lex Boon