Video: Frontline gaat undercover in Syrië

Ramita Navai was voor het Amerikaanse actualiteitenprogramma undercover in Syrië. Foto Frontline

Volgens de Verenigde Naties zijn er in Syrië sinds maart al zeker 3500 mensen omgekomen bij de bloedige opstand tegen het regime van president Bashar al-Assad. Omdat buitenlandse journalisten geen toestemming krijgen om in Syrië te werken blijft de revolte en het geweld grotendeels voor de wereld verborgen. Maar niet voor Ramita Navai.

Zij deed verslag van de situatie in het land voor het Amerikaanse actualiteitenprogramma Frontline (trailer). Navai slaagde erin, net als Anthony Shadid van The New York Times, het land binnen te komen als ‘toerist’. Daar bezocht ze geheime ziekenhuizen voor gewonde activisten, liep ze mee met demonstraties en interviewt ze de Syrische oppositie.

Bekijk hieronder de indrukwekkende beelden van Frontline (link):

Watch Syria Undercover on PBS. See more from FRONTLINE.

Deze beelden van Frontline zijn uniek. Slechts een klein aantal journalisten heeft de mogelijkheid uit eerste hand nieuws te verslaan uit Syrië omdat het klimaat voor journalisten zeer onvriendelijk is. Dat ondervond NRC-medewerker Maarten Zeegers in juli aan den lijve. Hij werd door Syrië tot ongewenst vreemdeling verklaard, gevangengezet en uiteindelijk op een vliegtuig naar Turkije gezet. Zeegers, een student islamitisch recht aan de universiteit van Damascus, deed voor NRC Handelsblad maandenlang verslag over de onlusten in het land.

    • Hans Klis