Verbannen naar Beilen

NCRV Dokument: Verbannen naar Beilen

Op uitzendinggemist.nl

Op het platteland in Drenthe, binnen de bewaakte muren van de gesloten psychiatrische kliniek Duurzaam Verblijf aan de rand van Beilen, wonen de 120 ‘grootste lastpakken’ – zo worden ze in de trailer genoemd – uit de Randstad. Filmmakers Caspar Haspels en Jos Kuijer volgden deze dak- en thuislozen met ernstige psychiatrische problemen en verslavingsproblemen een half jaar lang. Het resultaat: de documentaire Verbannen naar Beilen. Nederland 2 zond de documentaire maandagavond uit en inmiddels is de aflevering van NCRV Dokument 8215 keer bekeken op Uitzending Gemist.

Iedereen heeft een eigen huisje in het dorp, maar tegelijkertijd worden de mensen gedwongen achter een hek te leven. Getransporteerd naar het platteland, omdat ze overlast veroorzaakten in de Randstad.

De hoofdpersonen zijn Frans, Benji en Wilma. Frans probeert in de Center Parcs-achtige kliniek vooral zijn eigen gang te gaan. Benji komt zijn bed niet uit. Hij mist het zwervend bestaan. En Wilma wil zo snel mogelijk terug naar Rotterdam. Ze is al 35 jaar verslaafd, maar daar kan ze naar eigen zeggen mee omgaan. Uiteindelijk keert alleen zij terug naar de maatschappij.

Lindsay Mossink

    • Lindsay Mossink