Van Twist krijgt hulp van zakelijk directeur

George Verberg, de voormalige directeur van de Gasunie, is tijdelijk benoemd tot zakelijk directeur van het Groninger Museum. Hij moet een oplossing zoeken voor de financiële problemen van het museum.

Verberg zat al in de Raad van Toezicht en zal algemeen directeur Kees van Twist drie maanden bijstaan. Het Groninger Museum kampt na een verbouwing vorig jaar met een tekort van 1,2 miljoen euro. De verbouwingskosten (6 miljoen euro) vielen hoger uit dan was geraamd en door de economische crisis haakten sponsoren af.

De gemeente Groningen en de provincie drongen er al eerder op aan om financieel orde op zaken te stellen. Verberg heeft Het Expertise Centrum (HEC), een adviesorgaan van en voor overheden, gevraagd om mee te denken. „Verberg zal dieper in de materie duiken en bedrijfsprocessen stroomlijnen”, licht een woordvoerder van het museum toe. „Hij geniet een enorm vertrouwen bij gemeente en provincie.”

Het Groninger Museum krijgt jaarlijks 3,5 miljoen euro subsidie van de gemeente Groningen en van de provincie 1,2 miljoen. „Wij worden genoemd als instelling waarop gekort kan worden, maar dat zou een ramp zijn”, zegt de woordvoerder.

Directeur Van Twist was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar. In mei zei hij tegen deze krant dat het museum efficiënter moest gaan werken. Kosten van aan het buitenland verkochte reizende tentoonstellingen worden bijvoorbeeld niet langer meer voorgeschoten.

Het Groninger Museum trekt sinds de opening in 1994 jaarlijks gemiddeld 220.000 bezoekers.