Van Basten: roddel en achterklap bij Ajax

Marco van Basten als coach van Oranje. In 2008 nam hij afscheid om trainer te worden van Ajax. Foto Reuters / Michael Kooren

Een dag nadat Marco van Basten bevestigde definitief af te zien van de functie als technisch directeur bij Ajax, haalt hij uit naar zowel Johan Cruijff als de club. In een interview met het AD vat hij de situatie bij Ajax samen als “roddel en achterklap”

Al langere tijd was er sprake van dat de oud-spits en -trainer aangesteld zou worden als technisch directeur. Maar toen Johan Cruijff een adviesraad voorstelde, zag hij van de baan af. Cruijff op zijn beurt ontkende de benoeming van Van Basten in de weg te hebben willen zitten. Na een nieuw gesprek met de raad van commissarissen gisteren hield Van Basten zich bij zijn conclusie.

In het interview ontkracht Van Basten de “fluwelen revolutie” die de Amsterdamse ploeg in het gareel moest krijgen en wijst beschuldigend naar “kamp Cruijff”:

“Een fluwelen revolutie. Maar al dertien, veertien maanden is het alleen maar roddel en achterklap. En daar speelt ‘het kamp Cruijff’ een rol in.”

Daarnaast verwijt Van Basten, die zegt het jammer te vinden niet naar de club terug te keren, dat niemand bij Ajax naar voren durft te stappen om de impasse bij de club te doorbreken.

“Heel teleurstellend om te zien en het verandert ook niet. Niemand is in staat om Johan een halt toe te roepen. Niemand die dat blijkbaar durft, kan of wil.”

Vlak na het gesprek liet Cruijff aan de pers weten dat hij het jammer vindt dat Van Basten voor de functie heeft bedankt:

Van Basten in een eerder interview over de situatie bij Ajax:

    • Dirk Wijnand de Jong