Van Basten laakt rol van Cruijff in bestuurlijke crisis bij Ajax

Marco van Basten ziet definitief af van de functie van technisch directeur bij Ajax omdat, vooral door toedoen van Johan Cruijff, een onwerkbare situatie is ontstaan bij de club. Volgens Van Basten is het vanaf het moment dat ‘kamp Cruijff’ zich met het technisch beleid begon te bemoeien, ruim een jaar geleden, „alleen maar roddel en achterklap bij Ajax”, aldus Van Basten vandaag tegenover het Algemeen Dagblad. Volgens de vroegere spits van Ajax en het Nederlands elftal is er sprake van een bestuurlijke impasse. „Niemand is in staat om Johan een halt toe te roepen. Niemand die dat blijkbaar durft, kan of wil.”

Cruijff blijft op gespannen voet staan met de vier andere leden van de raad van commissarissen bij Ajax. Dat bleek gisteren na een crisisoverleg in de Arena. Cruijff gaf bij het verlaten van het stadion summier commentaar. Hij meldde alleen dat „er in een goede sfeer was gesproken, maar geen nieuws was te melden”.

Cruijff en twee leden van de raad van commissarissen spraken gisteren met Keje Molenaar, die leiding geeft aan een verzoeningscommissie. Uit de summiere commentaren na afloop kan de voorzichtige conclusie worden getrokken dat een oplossing nog ver weg is.

Voorafgaande aan het overleg meldde Cruijff dat hij zijn zetel in de raad van commissarissen niet opgeeft. Die suggestie was gewekt in de media. Cruijff zou door de verzoeningscommissie zijn gevraagd terug te treden om verder te gaan als technisch adviseur van Ajax. „Adviseur ben ik altijd al geweest. Dan zou ik dus iets inruilen voor wat ik al doe”, zei Cruijff bij een boekpresentatie op jeugdcomplex De Toekomst.

Molenaar nuanceerde die uitspraak door te zeggen dat Cruijff niet rechtstreeks is gevraagd terug te treden, maar dat de keus aan hem is. „Cruijff mag zelf aangeven wat hij wil. Hij kan in de raad van commissarissen blijven, maar ook technisch adviseur worden.” Naar verwachting rapporteert de verzoeningscommissie deze week aan de ledenraad van Ajax.

Theo van Duivenbode, oud-speler en ex-lid van de ledenraad van Ajax, heeft weinig hoop op een oplossing van de bestuurscrisis. Voorafgaande aan het overleg zei hij dat de samenwerking vanaf het begin is misgegaan. „De leden van de raad van commissarissen hadden bij hun aantreden op de hei moeten gaan zitten en heldere werkafspraken moeten maken. Zo van: Johan, jij bent volledig verantwoordelijk voor het technisch beleid en gezamenlijk zijn we dat voor het geld. Ik zie het nu niet meer goed komen, daarvoor zijn de verhoudingen te veel vertroebeld.”

Bij Ajax verscherpten de bestuurlijke problemen zich toen de vier andere commissarissen Cruijffs plan blokkeerden om zakenman en oudvoetballer Tscheu La Ling als directeur aan te trekken. Met de aanstelling van Marco van Basten als technisch directeur leek de breuk gelijmd, maar Cruijff wilde op het laatste moment een adviesraad die de oud-spits moest bijstaan. De andere commissarissen lieten een zeer kritische brief aan Cruijff uitlekken. Daarop besloot de ledenraad een verzoeningscommissie in te stellen.