UNESCO schort programma op na Amerikaanse terugtrekking

Caption: A picture taken on October 31, 2011 shows UNESCO managing director Irina Bokova of Bulgaria (first row, C, in blue) flanked by the Executive Board President Eleonora Valentinovna Mitrofanova (L) of Russia and the 36th Session President Katalina Bogyay of Hungary (R) ruling the vote for Palestinians to enter UNESCO as a full member at the headquarters of the organization in Paris. United Nations cultural agency UNESCO has been forced to suspend all its spending programmes until the end of the year after the United States withdrew its funding, its director general said on November 10, 2011. In an address to UNESCO diplomats, Irina Bokova said the agency faces a $65 million funding shortfall and would have to halt its activities, after a row with Washington over Palestinian membership. AFP PHOTO / MIGUEL MEDINA
Caption: A picture taken on October 31, 2011 shows UNESCO managing director Irina Bokova of Bulgaria (first row, C, in blue) flanked by the Executive Board President Eleonora Valentinovna Mitrofanova (L) of Russia and the 36th Session President Katalina Bogyay of Hungary (R) ruling the vote for Palestinians to enter UNESCO as a full member at the headquarters of the organization in Paris. United Nations cultural agency UNESCO has been forced to suspend all its spending programmes until the end of the year after the United States withdrew its funding, its director general said on November 10, 2011. In an address to UNESCO diplomats, Irina Bokova said the agency faces a $65 million funding shortfall and would have to halt its activities, after a row with Washington over Palestinian membership. AFP PHOTO / MIGUEL MEDINA Het bestuur van UNESCO tijdens de vergadering van 31 oktober waar het Palestijnse lidmaatschap werd goedgekeurd. Foto AFP / Miguel Medina

UNESCO schort nieuwe programma’s op tot het einde van dit jaar naar aanleiding van de terugtrekking van de Verenigde Staten uit de cultuurorganisatie.

Dat kondigde Irina Bokova, directeur-generaal van UNESCO, vanmiddag aan meldt persbureau AFP. Op 31 oktober keurde de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties het lidmaatschap van de Palestijnse Autoriteit goed (video). Hierdoor waren de VS genoodzaakt om hun contributie aan UNESCO op te schorten.

Die beslissing werd niet per se ingegeven uit onvrede met het Palestijnse lidmaatschap, maar simpelweg omdat een Amerikaanse wet het opschorten van de contributie heeft vastgelegd, legde diplomatiek redacteur Juurd Eijsvoogel van NRC Handelsblad toen uit. Vanwege een Amerikaanse wet moest de contributie worden stopgezet. De wet verbiedt de VS contributie te betalen aan “de VN of onderdelen daarvan als er een organisatie of groep die niet de internationaal erkende kernmerken van een staat heeft als volwaardig lidstaat wordt toegelaten”.

De VS dragen echter 22 procent, zeventig miljoen dollar, bij aan de begroting van UNESCO. Volgens Bokova moet de organisatie nieuwe programma’s opschorten, omdat het kastekort aan het eind van het jaar anders te ver oploopt. Voor de periode 2012-2013 is het tekort al op 143 miljoen dollar geschaald. Bokova kondigde daarom verschillende maatregelen aan, onder meer het opzetten van een noodfonds waar donaties op kunnen binnenkomen en een mogelijke tijdelijke verhoging van de contributie aan lidstaten.

Aan het begin van deze maand sprak Bokova zich nog uit tegen de terugtrekking van de VS:

Israël bevroor deze maand wel de betaling van contributie aan UNESCO uit onvrede met het Palestijnse lidmaatschap. Volgens Midden-Oosten-deskundige Carolien Roelants van NRC Handelsblad was dat een beslissing die zowel de Palestijnen als de UNESCO moet straffen. Roelants:

“Israël had het opschorten van de betaling al aangekondigd. Het bevriezen van de contributie duidt er op dat Netanyahu van zijn beslissing terug kan komen. Maar met deze beslissing straft Israël zowel UNESCO als de Palestijnen. Na het toekennen van het lidmaatschap bevroren ze ook de betaling van douanetarieven, waardoor de Palestijnse Autoriteit in de problemen komt met de betaling van salarissen, zoals eerder dit jaar.”

    • Hans Klis