uitgelicht

Film

True Lies (James Cameron, 1994, VS). Peperdure en nogal ironische actiefilm van de regisseur van Titanic. Arnold Schwarzenegger is een soort James Bond, zonder dat echtgenote Jamie Lee Curtis daar weet van heeft. Typisch Amerikaanse moraal over gezin en huwelijk.RTL7, 20.30-23.15u.

Freaky Friday (Mark Waters, 2003, VS). Remake van Disneyklassieker uit 1977 is ‘body switch’-komedie waarin Jamie Lee Curtis met zes mobieltjes rond rent. Ze wisselt van lichaam met haar verwende tienerdochter. Net5, 20.30-22.30u.

Ghost Town (David Koepp, 2008, VS). Tegendraadse komedie waarin tandarts Ricky Gervais (The Office, Extras) paranormaal te hulp wordt geroepen door dolende geesten, onder wie die van bedrieger Greg Kinnaer die graag vergeven zou worden door zijn weduwe Téa Leoni.Veronica, 20.30-22.35u.

Prelude to a Kiss (Norman René, 1992, VS). Smakelijke verfilming van Broadwayhit van Craig Lucas. Alec Baldwin ziet de geest van zijn bruid Meg Ryan gestolen worden door een oude man. Echte liefde kent evenwel geen barrières in deze metafysische romance. RTL8, 20.30-22.40u.

Mères et filles (Julie Lopes-Curval, 2009, F/Can). Familiedrama over drie generaties vrouwen. De zwangere Audrey (Marina Hands) brengt uit Canada een bezoek aan haar geboortehuis aan de Franse Atlantische kust. Ze heeft altijd een moeizame band met haar moeder (Catherine Deneuve) gehad. Thuis ontdekt ze het geheim van haar lang geleden spoorloos verdwenen grootmoeder en begint te begrijpen waarom haar moeder zo geleden heeft onder het verlies dat ze nooit in staat is geweest een goede band op te bouwen met haar dochter. Nederlands ondertiteld. TV5, 21.00-22.45u.

Informatief

Panorama: Our war (1/2). Het verhaal van de oorlog in Afghanistan en de manier waarop die ingrijpt in de levens van de soldaten die er vechten, hun familie thuis en de Afghanen ter plaatse, verteld in vijfendertig filmpjes die door de soldaten van een Brits bataljon gemaakt zijn. Ze geven er zelf commentaar bij. Hun films worden aangevuld met materiaal uit het archief over de twee eeuwen Britse aanwezigheid in het gebied. Deel twee volgt morgen op deze zender om 20.10u. Canvas, 21.30-22.25u.

How to command a nuclear submarine. Vierdelige serie over de laatste fase van de ‘Perisher Course’, de selectieprocedure voor de functie van commandant van een atoomonderzeeër bij de Britse Royal Navy. De opleiding wordt afgesloten met een oefening van vier weken in de verraderlijke wateren voor de westkust van Schotland. Tijdens die vier weken moet de onderzeeër (hier HMS Triumph) eerst allerlei opdrachten uitvoeren en daarna tijdens een NATO-oefening dagenlang een gesimuleerde oorlog uitvechten waarbij het bestookt wordt door oppervlakteschepen, duikboten en vliegtuigen van NATO-partners. Wie zijn boot en bemanning heel houdt, wordt gekwalificeerd. Wie faalt wordt uit de Navy ontslagen.Discovery Channel, 22.00-23.00u.

Elements: Parapenter Thomas de Dorlodot. Serie over mensen die een bijzondere relatie hebben met een van de vijf klassieke natuurelementen. Vanavond de Belgische parapenter Thomas de Dorlodot. Dimitri Van Zeebroeck volgde hem wekenlang tijdens een rondreis door Marokko. Samen bezochten en verkenden ze bekende en beruchte spots in Aglou, Tiznit en Aguergour. In Imlil beklommen ze de Toubkal, de hoogste berg van Noord-Afrika, met de bedoeling er op de top weer af te springen. De Dorlodot praat over z’n passie en zijn onstuitbare drang om steeds verder en hoger te vliegen.Canvas, 22.25-22.55u.

Holland Doc: Armadillo. Documentaire over een groep jonge Deense soldaten die voor een missie van zes maanden naar Afghanistan gaat. Thuis staan ze nog te popelen om zich in het avontuur te storten, maar de realiteit ter plekke blijkt een lange nachtmerrie. Regisseur Janus Metz liet zich inspireren door oorlogsfilms als Apocalypse Now en Full Metal Jacket en won met deze documentaire vorig jaar de prijs van de Semaine de la Critique in Cannes.Ned.2, 22.55-00.40u.

Amusement

Overspel. Voorlaatste aflevering, waarin Iris weer eens in verwarring raakt – nu omdat ex-minnaar Willem gearresteerd is voor de moord op de prostituee. Ze probeert de waarheid over Willems betrokkenheid bij de Couwenbergs te achterhalen. Willems dochter Marit keert zich tegen haar criminele familie.Ned.1, 20.30-21.30u.