Uit liefde of uit nood geboren: je helpt elkaar

Zorgen voor je ouders als ze ziek worden, of voor de buurvrouw, of voor een goede vriend of vriendin?

Natuurlijk is dat zwaar omdat het veel tijd kost, maar kijk eens wat je er als mantelzorger voor terugkrijgt.

None

Ruim 2,6 miljoen Nederlanders zijn mantelzorger. Velen zonder zich van die term bewust te zijn. Ze doen het huishouden voor hun dementerende moeder, zorgen voor hun gehandicapte kind of doen boodschappen voor hun chronisch zieke buurvrouw. Uit liefde of gewoon omdat het niet anders kan. Soms gaat het om een paar uurtjes per week, soms om een intensieve dagtaak. Vandaag is het landelijke Dag van de Mantelzorg.

Volgens het Mezzo (www.mezzo.nl), de landelijke vereniging van mantelzorgers, ben je mantelzorger als je meer dan acht uur per week óf langer dan drie maanden zorgt voor zieke vrienden of familieleden. Die ‘informele zorg’ speelt achter de schermen een belangrijke rol: tachtig procent van alle zorg die in Nederland thuis wordt gegeven komt voor rekening van mantelzorgers en zorgvrijwilligers.

Mantelzorger word je zelden uit een vrije keuze. Vaak overkomt het je. Je hebt een gehandicapt kind of één van je ouders wordt (chronisch) ziek. Dan is zorgen geen vraag meer, maar een vanzelfsprekendheid. Meestal groeit de zorgtaak ongemerkt met het ziekteverloop mee, totdat het bijna een tweede baan is geworden. Een gemiddelde mantelzorger besteedt dan ook 17 uur per week aan informele zorg, vaak in combinatie met een gewone baan. De meeste mantelzorgers zijn tussen de 45 en 65 jaar oud. Met het toenemen van de vergrijzing en het aantal chronisch zieken komt daar een steeds grotere groep dertigers bij.

De ervaring van mantelzorgers is vaak bitterzoet. Mantelzorg is zwaar, maar ook betekenisvol. Het vergt offers, maar geeft ook voldoening. Voor zieke ouders zorgen kan een zware wissel trekken op je vrije tijd, maar geeft ook een hechtere familieband. Veel mantelzorgers willen dat hun ouders hun oude dag in hun eigen huis kunnen slijten, in plaats van naar een verpleegtehuis te moeten uitwijken. Hoe is het als de rollen omgedraaid worden en je plotseling voor je ouders moet zorgen? Of voor een gehandicapt kind? nrc.next vroeg drie dertigers met mantelzorgtaken naar hun ervaringen.

    • Hidde Tangerman