Twee leden RvC weg bij Grontmij na winstalarm

Onder druk van ontevreden grootaandeelhouders zijn twee van de vijf toezichthouders van het beursgenoteerde advies- en ingenieursbedrijf Grontmij gisteren per direct opgestapt. Het gaat om Frank Meysman, de voorzitter van de Raad van Commissarissen, en Sjoerd Eisma, de vicevoorzitter.

De grootaandeelhouders, waaronder Darlin, Delta Lloyd en ING, houden de commissarissen verantwoordelijk voor diverse slecht renderende overnames en de slechte financiële positie van Grontmij. Tijdens de Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders, waar werd ingestemd met de benoeming van Annemieke Nijhof als nieuw bestuurslid, deden zij hun verzoek tot aftreding van de twee toezichthouders.

Dinsdag gaf Grontmij een winstwaarschuwing af. Het bedrijf voorziet dat er over dit jaar vermoedelijk geen dividend kan worden uitgekeerd. De laatste jaren deed Grontmij voor 350 miljoen euro aan overnames, waarvoor het zestig miljoen aan dividendbetalingen inhield en voor zeventig miljoen euro aan nieuwe aandelen uitgaf. Uit het jaarverslag over 2010 blijkt dat de financieringsverplichtingen en schulden hoog opliepen.