Trots door de straten van Mogadishu

TOPSHOTS A Somali fisherman carries his catch near the port of Mogadishu on the Indian Ocean coast along Hamarweyne district, in Mogadishu, Somalia November, 8, 2011. TOPSHOTS / AFP PHOTO / Mohamed ABDIWAHAB AFP

De jeugd in de straten van Mogadishu kijkt jaloers naar de grote vangst van deze Somalische visser. De jongen draagt de vis in de buurt van de haven van de Somalische hoofdstad, die aan de Indische Oceaan ligt.

In een artikel op de website presstv.ir van twee weken geleden staat dat de Somalische visserij-industrie een van de meest bloeiende van het land is, ondanks de gevechten in het Afrikaanse land die gedomineerd worden door de moslimfundamentalistische terreurgroep Al-Shabaab. De burgeroorlog verlamt vrijwel alle sectoren in Somalië.

Naast Mogadishu is er vooral in de Somalische havensteden Berbera, Kismayo, Haradhere en Hobyo een levendige handel in de visvangst. De visserij-industrie heeft een grote aantrekkingskracht op Somalische jongeren, die het vertrouwen in het door burgeroorlog verscheurde land verloren hebben. Volgens de Somalische visserijvereniging brengt het land zo’n 4.000 verschillende vissoorten op de markt.

Somalische piraten beweren dat hun wortels in de visserij liggen. Extreme illegale overbevissing in de wateren van Somalië door andere landen zorgde ervoor dat de vispopulatie van het land drastisch verminderde, waardoor vissers ‘gedwongen’ werden tot piraterij, zo menen de piraten.

In de informatie bij de foto staat overigens niet vermeld wat voor vis het is, maar het is zeer waarschijnlijk een zwaardvis.

nrc.nl/inbeeldnu ook verkrijgbaar als gratis app voor de iPad