Stil! Daar komt een Kamerlid aan

Op de tweede dag van de verhoren door de enquêtecommissie maakte Paul Tang zich boos over de informatiepositie van de Kamer. „Het is toch beschamend.”

Een pijnlijk moment vond Paul Tang. Het was in de pauze van een Kamerdebat tijdens de bankencrisis en hij liep langs de zitplaatsen van minister Wouter Bos en zijn staatssecretaris Jan Kees de Jager. De bewindslieden staakten snel hun gesprek zodat het PvdA-Kamerlid niets kon horen.

Tijdens de tweede dag van de verhoren door de parlementaire enquête kon Tang er weer boos om worden. „Het is toch beschamend voor een democratische samenleving dat we op deze wijze beslissingen moeten nemen. In de huidige schuldencrisis gebeurt hetzelfde. Politici moeten haast maken met hun beslissingen, want de financiële markten hebben geen geduld.”

Net als collega-Kamerleden van CDA en GroenLinks al op maandag hadden gezegd, werd het parlement tijdens de reddingsacties van minister Bos (Financiën, PvdA) geregeld voor het blok gezet. De informatie – bijvoorbeeld over de garantieverlening aan ING of de nationalisatie van ABN Amro – was vaak te gevoelig om tijdig met de Kamer te delen. Op zich logisch, vond Tang. Natuurlijk had hij begrip voor de positie van de minister, maar „we mogen ons [als parlement] eigenlijk niet laten dwingen”. Hij stelde gisteren voor om in elk geval de Kamer van meer deskundige adviseurs te voorzien, zodat zij wellicht minder vaak door het nieuws worden overvallen. Maar een oplossing voor het dilemma van het parlement, dat vaak noodgedwongen achteraf toestemming moest geven, had hij niet.

Tang vroeg zich aan het eind van het verhoor af of Nederland zich wel voldoende had gerealiseerd hoe streng de Europese Commissie zou zijn nadat ABN Amro was overgenomen (dochter HBU moest worden afgestoten) en steun aan ING was verleend (splitsing van het concern). „Ik heb de indruk dat daar onvoldoende rekening mee is gehouden”, hield hij voorzitter Jan de Wit voor. Wellicht kon de commissie, die het overheidsbeleid tijdens de bankencrisis van 2008 bestudeert, daar naar kijken.

De Commissie-De Wit onderzoekt het crisismanagement van de overheid tijdens de bankencrisis eind 2008. Ook wordt er gekeken naar het functioneren van toezichthouder, banken en de rol van de Tweede Kamer. Behalve Tang werden gisteren ook toenmalig topambtenaar Maarten Verweij en oud-Fortis-topman Lex Kloosterman door de commissie gehoord. Die laatste vond het onnodig dat Nederland voor relatief veel geld (16,8 miljard euro) ABN en Fortis had gekocht. Nederland had, net als de andere Beneluxlanden, een week eerder voor 4 miljard een belang van 49 procent gekocht. „Had dat een aantal weken rust gegeven, dat was genoeg geweest.”

    • Erik van der Walle