Spekmans partijkantoor

De PvdA houdt sinds 1997 kantoor in de Amsterdamse grachtengordel, maar als het aan aspirerend partijvoorzitter Hans Spekman ligt dan verlaten ze dat thuisgebied voor de designerbrildragende elite zo snel mogelijk: „Ik wil het hoofdkantoor van de Herengracht halen en in een normale wijk zetten.”

Hayte de Jong (medewerker van zittende partijvoorzitter Lilianne Ploumen) leidt me rond door het geproblematiseerde pand aan de Herengracht 54. Het telt vijf verdiepingen, de vloerbedekking is uiteraard roodkleurig, en de muren zijn behangen met portretten van historische partijgiganten.

Erg veel wil Hayte niet kwijt over Spekmans voornemen om het partijkantoor naar ‘een normale wijk’ te verhuizen. Maar op de bovenste etage, weggestopt in een klein kamertje, werkt een jongen die op anonieme basis wil vertellen dat de PvdA wel grotere problemen heeft dan de geografische ligging van het partijkantoor.

De kamer van Lilianne Ploumen op de begane grond is de mooiste van het gebouw. Hier geen systeemplafond, maar een sierlijke gipszoldering. Op de vensterbank een buste van Vadertje Drees, om de voorzitters die komen en gaan tot grootsheid te inspireren, denk ik.

Spekman stelde voor om het partijkantoor naar het doodnormale Bos en Lommer te verhuizen. Hij wil het prachtige uitzicht dat je in de voorzitterskamer hebt op de Herengracht verruilen voor een uitzicht op de gevel van een shoarmazaak. Dan ben je in een keer af van je imago als regentenpartij.

„We hebben een huurcontract tot 2019”, zegt Hayte. „En we zitten hier redelijk goedkoop. Het pand is 1.600 vierkante meter groot, jaarlijks betalen we 180 euro per vierkante meter.”

Desondanks naar Bos en Lommer dus. De zuurste criticasters van de partij zullen dat de thuiskomst noemen van de Partij van de Arabieren in het moslimrijke Amsterdam-West.

Waar zouden ze in Bos en Lommer domicilie kunnen vinden? Misschien in het voormalige Gemeentelijke Administratiekantoor op het Bos en Lommerplantsoen, waar vroeger de uitkeringen werden geregeld voor werkloze arbeiders. Het is nu een uitgestorven spookgebouw met nog ruimte zat om te betrekken. De keuze voor de Kolenkitbuurt die achter het GAK-gebouw ligt zou ook spectaculair zijn. In 2009 noemde VROM deze buurt de slechtste van Nederland. Als ik er doorheen loop valt me op hoe lamlendig de sfeer er nog altijd is. Oude mannetjes die van huis naar moskee schuifelen. Jochies die eigenlijk in de klas moeten zitten maar met hun handen in hun zakken op niets wachten.

„Een buurt waar het gebeurt”, noemt Spekman Bos en Lommer. Hij zal waarschijnlijk niet de Kolenkitbuurt bedoelen. Het Bos en Lommerplein aan de andere kant van de weg is veel dynamischer. Daar hebben ze tv-god Arie Boomsma als prominente buurtgenoot. Zou Spekman de Boomsma van de Kolenkitbuurt willen worden en deze ingedutte wijk wakker kussen?

Of zullen de verhuisplannen uiteindelijk loze campagneretoriek blijken?

    • Hassan Bahara