Overweldigende overwinning Sirleaf verkiezingen Liberia

Caption: Liberian President Ellen Johnson Sirleaf addresses international media before the announcement of the result of the presidential election in Monrovia on November 10, 2011. Liberia's Nobel Peace Prize winning leader Ellen Johnson Sirleaf was today confirmed the victor of a run-off poll boycotted by the opposition, with only 37.4 voter turnout. The National Elections Commission announced that with results tallied from 86.6 percent of polling stations, Sirleaf won 90.8 percent, and her rival Winston Tubman who pulled out of the election, won nine percent. AFP PHOTO / GLENNA GORDON De huidige president van Liberia Ellen Johnson Sirleaf in haar kantoor tijdens een persconferentie eerder vandaag. Foto AFP / Glenna Gordon

Zittend president Ellen Johnson-Sirleaf heeft met 90,8 procent van de stemmen de verkiezingen in Liberia gewonnen.

Dat concludeert de kiescommissie na het tellen van 86 procent van de stemmen, meldt persbureau Reuters. De opkomst bij de tweede stemronde van de presidentsverkiezingen wordt geschat op 37,4 procent.

De verkiezingen werden ontsierd door de terugtrekking van tegenstander Winston Tubman. Hij boycotte de tweede stemronde omdat deze frauduleus zou zijn. Internationale waarnemers oordeelden deze aanklacht ongegrond.

Analisten zijn bang dat de boycot van Tubman tot spanningen zal leiden in het land. Maandag kwam het in de hoofdstad Monrovia nog tot rellen bij een demonstratie van aanhangers van de oppositiekandidaat. Tubman kreeg slechts 9,2 procent van de stemmen.

Volgens buitenlandredacteur Toon Beemsterboer verloren de verkiezingen in Liberia hun legitimiteit, omdat de herverkiezing van Sirleaf een formaliteit werd. Afgelopen vrijdag zei Beemsterboer dat de boycot van Tubman mogelijk ook een manier was voor hem om gezichtsverlies te voorkomen. Beemsterboer:

“De verkiezing is verworden tot een formaliteit. Volgens Tubman is er in de eerste ronde gefraudeerd – al is daar weinig bewijs voor – en hij vindt dat er geen garanties zijn dat dit niet weer gebeurt. Het hoofd van de kiescommissie is deze week opgestapt om ervoor te zorgen dat Tubman geen reden had voor een boycot. Maar daarna eiste Tubman dat de rest van de kiescommissie ook opstapte. Dat hij de tweede rond nu boycot, doet hij waarschijnlijk om gezichtsverlies te voorkomen, want de verwachting was dat Johnson Sirleaf zou gaan winnen. Nu is de verkiezing dus een formaliteit geworden, maar dat beschadigt wel geloofwaardigheid van deze verkiezing.”

    • Hans Klis