Schaatsseizoen 39 is er

Geen schaatsseizoen zonder naslagwerk Schaatsseizoen. Ook jaargang 39 boeit, vol cijfers, foto’s en feiten.

Of het geen tijd wordt om hun traditionele jaarboek te vervangen door een hippe website, vragen de samenstellers zich af in de inleiding van de nieuwe editie van Schaatsseizoen. Maar hun liefde voor het boek wint het nog altijd van de snelheid van internet. Gelukkig maar, blijkt uit jaargang 39, die volgens traditie bij de seizoensstart in Thialf verscheen.

Zonder Schaatsseizoen wist de schaatsliefhebber niet dat Yvonne van Gennip nog altijd de dertiende tien kilometer aller tijden op haar naam heeft staan, gereden in 1988. Falko Zandstra – in 1993 49 dagen aanvoerder van de Adelskalenderen, de wereldranglijst aller tijden, en gestopt in 1998 – staat nog net in de Nederlandse topvijftig op de grote vierkamp (49ste).

Statistisch gezien is Schaatsseizoen onverslaanbaar. Met alle uitslagen van vorig seizoen, tot de Masters International in Calgary toe, waar Antony Zegers in 57,02 de 500 meter won in de categorie 80 jaar en ouder. Naast ranglijsten en records ook vleugjes kortebaan, specialiteit van samensteller Hedman Bijlsma, en natuurijs. Uniek fotomateriaal en minibiografieën van de belangrijkste schaatsers.

Ooit had Schaatsseizoen een oplage van enkele duizenden. Na een dieptepunt in 2009 gaf schaatsbond KNSB het boek vorig jaar een geslaagde impuls. Aanrader voor de echte liefhebber, hier kan geen website tegenop.

Schaatsseizoen 2010-2011, uitgave Stichting Schaatsseizoen, 416 pagina’s. ISSN: 0922-9582, 20 euro.