Saffraan met een luchtje

Een paar weken geleden vond ik het nodig om op deze plek op te scheppen over de gigantische bossen saffraan die ik voor weinig geld uit India heb meegesleept. Ik had er op dat moment nog niet mee gekookt dus mijn vreugde was toen nog welgemeend. Tot een oplettende lezer mij een berichtje stuurde met de mededeling dat aan goedkope saffraan eigenlijk altijd een luchtje zit en dat het heel goed zou kunnen dat ik met nep te maken had. Ik geef toe, dat is dan toch wel een beetje gênant. Als je je hele omgeving al weken jaloers probeert te maken met een knock-off. Dus zat er niets anders op, ik moest mijn saffraan toch maar even aan de tand voelen.

De uitkomst was weinig verrassend: ik was inderdaad opgelicht. Toen ik mijn verdachte saffraan naast een paar echte draadjes legde had ik nog hoop. De kleur klopte en de geur was vrijwel hetzelfde. Het grote verschil werd pas duidelijk toen ik de draadjes in een eierdopje met warm water legde. De echte saffraan kleurde het water langzaam geel, de goedkope gaf direct een enorme hoeveelheid rode kleurstof af. De echte saffraan bleef drijven, de goedkope zakte naar de bodem. Daarnaast was nu ook een subtiel geurverschil merkbaar, de geur van de dure was zwaarder en rook een beetje naar honing, de goedkope variant rook veel minder intens.

Na dit kleine experiment zat er niets anders op dan toe te geven dat mijn grote, gewilde, jaloersmakende saffraanvoorraad waardeloos is. Als troost gebruikte ik de echte saffraan om onderstaande pompoenrisotto te maken. En dat verzachtte het leed wel een beetje.

Pompoenrisotto voor 2 personen:

200 gram pompoenvruchtvlees 150 gram risottorijst

1 ui

2 teentjes knoflook

paar saffraandraadjes

75 gram blauwe kaas

scheut droge witte wijn

halve liter groentebouillon

klont roomboter

scheutje olijfolie

versgemalen peper en zout

Giet een beetje warm (niet kokend) water in een kommetje. Doe hier de saffraandraadjes in en zet even apart. Snijd de pompoen in stukjes ter grootte van dobbelstenen, snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verhit de roomboter en olie in een pan met dikke bodem en bak de knoflook en ui kort aan. Voeg dan de pompoen toe, bak even mee en blus af met een scheut witte wijn.

Laat met de deksel op de pan een paar minuutjes pruttelen tot de pompoen zachter is geworden. Doe dan de risotto in de pan, meng met de pompoen en schep een paar keer om.

Giet er steeds kleine beetjes groentebouillon bij en herhaal dit tot de rijst beetgaar is. Blijf intussen steeds goed roeren.

Voeg de saffraan toe als de rijst bijna gaar is. Breng de risotto vervolgens op smaak met een beetje peper en zout en brokkel er stukken blauwe kaas doorheen. Serveer direct.

Stéphanie versteeg

Maandag: Janneke Vreugdenhil, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert.

    • Stéphanie Versteeg