Republikein Cain raakt besmeurd

Cain draait de aantijgingen om door te zeggen dat hij het mikpunt is van een lastercampagne.

Hoe lang kan een vermeende dader volhouden dat hij het slachtoffer is? De Amerikaanse zakenman Herman Cain, een van de acht Republikeinse presidentskandidaten, probeert deze strategie uit.

Verschillende vrouwen zeggen dat de Afro-Amerikaanse pizzamagnaat hen seksueel heeft geïntimideerd. Het begon met een sappige onthulling van nieuwswebsite Politico twee weken geleden. Cain zou in de jaren negentig, als voorzitter van de nationale vereniging van restauranthouders, twee vrouwelijke medewerkers hebben afgekocht die hem hadden beschuldigd van seksueel getinte opmerkingen. Gisteren werden hun namen bekend. Een derde vrouw meldde zich begin deze week. Zij zegt dat Cain haar een baan beloofde in ruil voor seks. Cain heeft vanaf het begin alle beschuldigingen ontkend. „Ik heb me nooit ongepast gedragen, tegen niemand”, zei Cain dinsdag tijdens een speciaal ingelaste persconferentie. Cain zegt dat zijn politieke rivalen hem willen besmeuren met „ongefundeerde aantijgingen”.

Zijn kleine en weinig ervaren campagneteam opende meteen de tegenaanval. Het meldde dat het artikel van Politico was ingestoken door het kamp van Rick Perry, een van Cains belangrijkste tegenstrevers. En later zei Cain dat het schandaal is opgeblazen door de „machine van de Democraten”. (NRC)