Publiek helpt musea verder

De met sluiting bedreigde musea Boerhaave en Meermanno hebben bijna het geld bij elkaar om in 2013 toch open te kunnen blijven. Ze moeten voor 2012 nog wel tonnen binnenhalen, anders mogen ze geen subsidie meer aanvragen bij het ministerie van OCW.

Wetenschapsmuseum Boerhaave in Leiden heeft 5,5 ton ingezameld. Het museum hoopt de resterende 1,5 ton te krijgen op een ‘donation weekend’. Het Haagse Boekenmuseum Meermanno heeft de benodigde 385.000 euro bijna rond, onder meer met de actie ‘Boek zoekt vrouw’.

In de vorige kabinetsperiode werd bepaald dat culturele instellingen in 2012 17,5 procent eigen inkomsten moeten verwerven. Staatssecretaris Zijlstra (Cultuur, VVD) bepaalde dat de norm ook voor 2010 en 2011 gold. De bezuinigingen hebben geleid tot een scala aan creatieve initiatieven.

Inzamelen: Cultureel Supplement pagina 2-3