Positie Veldhuijzen van Zanten onder druk

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (Volkgezondheid, CDA) komt onder steeds grotere druk te staan. De kritiek op haar functioneren neemt toe. Vooral de oppositie en organisaties in de zorg vinden dat ze niet functioneert. „Ik vind het belachelijk dat zulke incapabele mensen het pluche mogen bekleden”, zegt Steven van Eijck, voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging.

Gisteren hoorde de staatssecretaris voor de tweede keer hoe een Kamerlid een motie van afkeuring tegen haar indiende. Van de oppositie steunde alleen de SGP deze motie niet. Een week eerder moest ze haar excuses aanbieden nadat ze een commissie-voorzitter letterlijk de mond had proberen te snoeren.

Ook ambtenaren hebben moeite met haar optreden. „Met deze staatssecretaris valt niet te werken”, zegt een ambtenaar die anoniem wil blijven. „Ze is alleen nog staatssecretaris omdat VVD, CDA en PVV haar vasthouden”, zegt Esmé Wiegman (CU).

Veldhuijzen van Zanten is verantwoordelijk voor de hulp aan ouderen, gehandicapten, psychiatrisch patiënten en de jeugdzorg. Huisartsen merken meestal vroeg wanneer kinderen worden verwaarloosd, zegt Van Eijck. Daarom vindt hij het „onbegrijpelijk” dat ze nooit heeft willen kennismaken. Dat is een meer gehoorde klacht van maatschappelijke organisaties.

De jeugdzorg staat aan de vooravond van een reorganisatie, die de staatssecretaris in goede banen moet leiden. Gemeenten, en niet langer de provincies, moeten oplossingen aandragen voor problemen van gezinnen. In een brief aan de Kamer lichtte Veldhuijzen van Zanten dit deze week nog toe. Zij wil dat gezinnen eerder zelf hun problemen oplossen en ze wil medicalisering van problemen terugdringen.

Veldhuijzen van Zanten: pagina 6-7

    • Antoinette Reerink