Papademos premier Griekenland - regering morgen beëdigd

Lucas Papademos, hier op een foto uit 2005, wordt de nieuwe premier van Griekenland. Foto Reuters / Yiorgos Karahalis

Oud-vicepresident van de Europese Centrale Bank Lucas Papademos wordt de nieuwe premier van de Griekse interim-regering. Dat meldt het Griekse persbureau ANA. Overheidsfunctionarissen hebben de benoeming inmiddels bevestigd.

De benoeming van Papademos kwam na een vergadering van vier uur tussen de afgetreden premier Papandreou, oppositieleider Samaras en de Griekse president Papoulias. Ook George Karatzaferis, de leider van de kleinere nationalistische partij was bij het overleg aanwezig. Halverwege de vergadering schoof Papademos aan.

Griekse tv-zenders melden dat de nieuwe regering morgen om 12.00 uur wordt beëdigd. Het was voor Griekenland van het grootste belang dat snel een coalitieregering werd gevormd, omdat de internationale partners de volgende tranche aan financiële steun ter waarde van acht miljard euro anders niet uitkeren. Griekenland heeft uitbetaling van de tranche deze maand of begin december nodig om niet failliet te gaan.

In zijn eerste publieke optreden na zijn benoeming riep Papademos de Griekse bevolking op om bij te dragen aan de oplossingen voor het land.

“De Griekse economie staat tegenover grote problemen, ondanks de enorme inspanningen die zijn geleverd. De keuzes die we maken zullen beslissend zijn voor het Griekse volk. De weg zal niet makkelijk zijn, maar ik ben ervan overtuigd dat de problemen sneller en goedkoper worden opgelost als er sprake is van eenheid, inzicht en voorzichtigheid.”

Al de hele week onderhandelingen

Premier Papandreou, die gisteren zijn afscheidsspeech hield, onderhandelt al sinds het begin van de week met oppositieleider Antonis Samaras over de tijdelijke regering. Naar verluidt werden beide het niet eens over het leiderschap, waardoor de bekendmaking van de regering keer op keer werd uitgesteld. Papademos werd deze week al regelmatig genoemd als kandidaat voor het interim-premierschap.

Papademos was eerder gouverneur van de Griekse centrale bank (1994-2002) en vicepresident van de Europese Centrale Bank (2002-2010).

‘Zware en ondankbare taak’

Onze correspondent Marloes de Koning liet eerder weten dat de nieuwe premier van het land een zware en ondankbare taak te wachten staat.

“De nieuwe premier moet de moeilijkste beslissingen uit de recente geschiedenis van Griekenland gaan doorvoeren en daar verantwoordelijkheid voor nemen. Het is niet verwonderlijk dat niemand daar z’n vingers aan wil branden. Het is een zware en ondankbare taak.”

De nieuwe Griekse eenheidsregering zal vijftien weken aanblijven en als doel hebben het financiële reddingsplan van de eurozone door het parlement te loodsen om zo een bankroet te voorkomen. Op 19 februari zullen vervolgens verkiezingen worden gehouden.