Overleg met Cruijff in Arena levert weinig op

De bestuurscrisis bij Ajax is nog niet voorbij. Een gesprek tussen twee commissarissen en Cruijff leverde gisteren weinig op.

Johan Cruijff blijft op gespannen voet staan met de vier andere leden van de raad van commissarissen van voetbalclub Ajax. Dat bleek gisteren na een crisisoverleg in stadion de Arena. Cruijff meldde na afloop dat „er in een goede sfeer was gesproken, maar geen nieuws was te melden”.

Cruijff en twee leden van de raad van commissarissen spraken gisteren met Keje Molenaar, die leiding geeft aan een verzoeningscommissie. Uit de summiere commentaren na afloop kan de voorzichtige conclusie worden getrokken dat het gesprek weinig had opgeleverd.

Voorafgaande aan het overleg, tijdens een boekpresentatie met verzamelde uitspraken van Cruijff, meldde Cruijff dat hij zijn zetel in de raad van commissarissen niet opgeeft. Die suggestie was gewekt in de media. Cruijff zou door de verzoeningscommissie zijn gevraagd terug te treden om verder te gaan als als technisch adviseur aan Ajax. Cruijff, die eerder op de dag vernam dat Marco van Basten definitief geen technisch directeur wil worden: „Adviseur ben ik altijd al geweest. Dan zou ik dus iets inruilen voor wat ik al doe.”

Molenaar nuanceerde die uitspraak door te zeggen dat Cruijff die vraag niet rechtstreeks is gesteld, maar de keus aan hem is. „Cruijff mag zelf aangeven wat hij wil. Hij kan in de de raad van commissarissen blijven, maar ook adviseur worden.”

Theo van Duivenbode, oud-speler en ex-lid van de ledenraad van Ajax, heeft weinig hoop op een verzoening. Voor het crisisoverleg zei hij dat de samenwerking vanaf het begin is misgegaan. „De leden van de raad van commissarissen hadden bij hun aantreden op de hei moeten gaan zitten en heldere werkafspraken moeten maken. Zo van: Johan jij bent volledig verantwoordelijk voor het technisch beleid en gezamenlijk zijn we dat voor het geld. Nu zie ik het niet meer goed komen, daarvoor zijn de verhoudingen te veel vertroebeld.” (NRC)