Oud-president Israël moet de cel in

Ex-president Moshe Katsav vanochtend bij aankomst bij het Israëlische hooggerechtshof. Foto Reuters / Nir Elias

Het Israëlische hooggerechtshof heeft vandaag het beroep afgewezen van ex-president Moshe Katsav tegen zijn veroordeling wegens verkrachting, seksuele intimidatie en belemmering van de rechtsgang. Katsav werd vorig jaar december tot zeven jaar cel veroordeeld, maar mocht de uitkomst van zijn beroep in vrijheid afwachten. Nu hij dat beroep heeft verloren, moet hij de cel in. Dat meldt persbureau AP.

De ex-president had een gevangenisstraf kunnen ontlopen door schuld te bekennen, maar dat weigerde hij. Hij heeft steeds volgehouden dat hij onschuldig is.

‘Slachtoffer van politieke heksenjacht’

Katsav werd veroordeeld omdat bewezen werd geacht dat hij in 1998, toen hij minister van toerisme was, twee maal een medewerkster heeft verkracht en dat hij zich in de periode dat hij president was schuldig heeft gemaakt aan seksuele intimidatie van twee vrouwen. Katsav werd in 2000 president en trad in 2007 af, twee weken voor zijn ambtstermijn afliep. Hij werd opgevolgd door Shimon Peres.

Katsav beweert het slachtoffer te zijn van een politieke heksenjacht, die met zijn Sefardische afkomst te maken zou hebben. Sefardische joden komen uit het Midden-Oosten en vormden decennialang een onderklasse. Katsav is in Iran geboren. Hij kwam als kind naar Israël.

De president heeft in Israël overwegend representatieve taken. De functie wordt gewoonlijk vervuld door een oudere staatsman die in staat wordt geacht boven de partijen te staan en het land te verenigen.

    • Lex Boon