Ophef rondom advocaat Bram Moszkowicz

Strafpleiter Bram Moszkowicz wordt beschuldigd van spionage.

In het strafproces tegen PVV-leider Geert Wilders zou advocaat Bram Moszkowicz zich onder andere schuldig hebben gemaakt aan spionage, om de behandeling van de zaak in zijn voordeel te beïnvloeden. Dat is een beschuldiging van de president van de Amsterdamse rechtbank, Carla Eradus.

Eradus schreef die beschuldiging in een brief die misdaadverslaggever John van den Heuvel „onder ogen kreeg” en in de Telegraaf naar buiten bracht.

De rechtbank van Amsterdam wil nu een gesprek met advocaat Bram Moszkowicz omdat hij tijdens de zaak-Wilders een griffier van de rechtbank in dienst heeft genomen. Dat zegt de Amsterdamse deken van de Orde van Advocaten Germ Kemper. De griffier werkte eerder bij de Amsterdamse rechtbank en zou bij een oud-collega informatie over het proces hebben ingewonnen. Dat gebeurde op het moment dat ze een sollicitatie had lopen bij het kantoor van Moszkowicz. Volgens Kemper is van een spionagebeschuldiging voorlopig helemaal geen sprake: „De rechtbank wil alleen weten hoe dat is gegaan met deze griffier. In plaats van een mogelijk misverstand rustig uit te praten, heeft de heer Moszkowicz ervoor gekozen verontwaardigd te reageren en de media op te zoeken.”

De Amsterdamse rechtbank zou ook met de advocaat willen praten over ‘ordetechnische zaken’. „De agenda werd omgegooid omdat Moszkowicz had aangekondigd tien uur spreektijd nodig te hebben, terwijl hij uiteindelijk maar vier uur nodig had.” Maar dit is volgens Kemper geen halszaak. „Het zou goed kunnen dat dit allemaal met een sisser afloopt.”

Moszkowicz heeft tegen de NOS gezegd stappen te zullen ondernemen tegen de president van de Amsterdamse rechtbank. „De beschuldigingen tegen mij van de rechtbank zijn belachelijk, er is helemaal geen sprake van belangenverstrengeling en de klacht dat mijn pleidooi te kort duurde, slaat al helemaal nergens op.” (NRC)