Onduidelijkheid over nieuwe Griekse premier duurt voort

De Griekse premier Papandreou - die gisteren bekend maakte af te treden - in zijn auto na een overleg met de Griekse president gisteravond. Foto Reuters / Yiorgos Karahalis

Gisteren maakte de Griekse premier Papandreou zijn terugtreden bekend om de weg vrij te maken voor een nieuwe regering. Wie die regering gaat leiden is echter nog steeds onduidelijk. Vandaag wordt er verder over gepraat.

De naam van de nieuwe premier, die de interim-regering moet leiden tot aan de verkiezingen van 19 februari, zou eigenlijk dinsdag bekend worden gemaakt. Dat werd uitgesteld naar gisteren, maar aan het begin van de avond bleek dat de gesprekken zijn vastgelopen. De Griekse president Karolos Papoulias praat vandaag verder met de vertrekkende premier Papandreou, de leider van de oppositie Anton Samaras en de leider van een kleine rechtse partij over de nieuwe regering.

Papademos, Petsalnikos of toch iemand anders?

Sinds er afgelopen zondag een principe-akkoord werd bereikt over de overgangsregering circuleren en vele namen over de mogelijke nieuwe premier. Zo werd eerder deze week Lucas Papademos, oud-gouverneur van de centrale bank en oudvicepresident van de Europese Centrale Bank genoemd. Gisteren meldden bronnen aan persbureau Reuters dat de voorzitter van het Griekse parlement, Philippos Petsalnikos in de race zou zijn.

Update 11.46 uur:
Inmiddels in Papademos aangeschoven bij het overleg over de interim-regering. Dat duidt erop dat Papademos toch weer de belangrijkste premierkandidaat is.

Volgens onze correspondent Marloes de Koning is het premierschap van de overgangsregering een zware en ondankbare taak. De Koning:

“Er wordt naarstig gezocht naar een interim-premier die het land kan gaan leiden, maar dat kost blijkbaar veel moeite. Een aantal mensen hebben al bedankt voor deze functie. De nieuwe premier moet de moeilijkste beslissingen uit de recente geschiedenis van Griekenland gaan doorvoeren en daar verantwoordelijkheid voor nemen. Het is niet verwonderlijk dat niemand daar z’n vingers aan wil branden. Het is een zware en ondankbare taak.”

Dat het zolang duurt zorgt ook voor veel onrust in Griekenland. De Koning:

“Iedereen is hier heel ongeduldig en vindt dat het te lang duurt. Ik krijg smsjes van Griekse vrienden die zich doodschamen dat het allemaal zolang duurt. Die snappen het ook niet en tegelijkertijd maken ze zich ook ongerust over de consequenties.”

    • Lex Boon