Onderzoeker UMC St Radboud weg na fout

Een senior onderzoeker bij het UMC St. Radboud in Nijmegen heeft ontslag genomen na wetenschappelijke onzorgvuldigheid bij het verzamelen van gegevens. De informatie die de arts had verzameld tijdens lichamelijk onderzoek bij patiënten, bleek oncontroleerbaar en mogelijk onjuist. Decaan Frans Corstens van het ziekenhuis bevestigt dit. Hij zegt dat ontslag niet aan de orde zou zijn geweest „als het enkel zou gaan om slordigheden”.

De man, tevens huisarts, nam deel aan een onderzoek naar pijndetectie, waaraan meer ziekenhuizen meewerken. Op de formulieren waarop de man zijn data verzamelde, ontbrak ter controle een handtekening van een tweede, onafhankelijke arts. Het onderzoeksprotocol schrijft een handtekening voor.

De promovendus in het onderzoek informeerde de decaan in september over de onregelmatigheden. Die riep de senior onderzoeker direct ter verantwoording bij zich. Enkele uren later diende deze zijn ontslag in. Ook trok hij zich terug uit landelijke commissies waarin hij namens het ziekenhuis zat.

Het Radboud heeft de zaak niet naar buiten gebracht, omdat de wetenschap niet zou zijn geschaad en patiënten er niet onder hadden geleden. Intern bracht de decaan een kleine groep mensen deels van de zaak op de hoogte. Een commissie van deskundigen onderzoekt nu eerdere publicaties waarvoor de man data had verzameld en brengt waarschijnlijk nog dit jaar verslag uit.

Aan de Radboud Universiteit loopt nog een onderzoek naar hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk. Dit gaat over een persbericht over onderzoek naar vleeseters van haar en haar frauderende collega Diederik Stapel.