Oeps: zo verspeelde Rick Perry definitief zijn kandidaatschap

Rick Perry
Rick Perry

Rick Perry gold nog niet zo lang geleden als een van de belangrijkste kandidaten om het volgend jaar namens de Republikeinen op te nemen tegen Barack Obama bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Maar vannacht ging zijn campagne definitief kopje onder dankzij een domme fout van Perry zelf. “Oeps.”

Tijdens het live televisiedebat op de zender CNBC was het onderwerp belastingen en overheidsuitgaven toen Perry leek te beginnen aan een daadkrachtig antwoord (vanaf 1:00 in het filmpje). Drie ministeries zouden volgens hem geschrapt moeten worden: dat van Onderwijs, Handel en… de derde ontschoot hem.

Nu kan dat gebeuren, maar Perry maakt het nog bonter. Hij probeert het nog een paar keer, gaat in op een grapje, praat wat mee met de andere zeven aanwezige kandidaten. Dan vraagt de gesprekleider hem nogmaals naar de derde. “Het lukt niet. Ik weet de derde niet. Oeps.”

Pas een kwartier later werd duidelijk dat Perry met de derde het ministerie van Energie bedoelde. Maar toen was het al te laat. Amerikaanse media zijn duidelijk: dit was de definitieve doodsteek voor Perry’s kandidaatschap.