Nieuwe trend: vogelvriendelijke wijn

Het ophangen van nestkastjes in een biologische wijngaard vermindert het aantal plaaginsecten met tweederde. De Amerikaanse biologe Julie Jedlicka en haar medewerkers namen de proef in twee Chardonnay-wijngaarden in Mendocino County in Californië. Ze schrijven er vandaag over in het wetenschappelijke blad PLoS ONE.

De nestkastjes op palen tussen de druivenstokken werkten als een magneet op de blauwkeelsialis, een lijsterachtige insecteneter. In een wijngaard met nestkasten kwam die vogel tien keer vaker voor dan in een kastloze wijngaard.

De blauwkeelsialissen namen driekwart van de nestkasten in bezit. In de andere huisden insecteneters zoals de boomzwaluw en de groene zwaluw. En belangrijk voor de wijnboer: de alleseters en zadeneters, die graag een druifje meepikken, namen niet in aantal toe.

De vogels dragen bij aan de biologische bestrijding van plaaginsecten, schrijven de onderzoekers. Een sialisnest met vijf opgroeiende kuikens leeft dagelijks op 124 gram insecten, kevers en ander ongedierte. De biologen telden dat door schaaltjes met vijf rupsen in de wijngaarden te plaatsen. Gemiddeld pikten de vogels in de bekaste wijngaarden er drie op – in de buurt van een kast verdwenen er vier. In de controlegaard werd er maar één rups opgepeuzeld.

Jedlicka en haar medewerkers zien ook commerciële kansen. Met ‘vogelvriendelijke’ wijn kunnen wijnmakers zich onderscheiden van de massa.