Natuurevocaties op piano

None

klassiekDiana Damrau en Helmut Deutsch: Liszt Lieder ****

De tweehonderdste verjaardag van componist Franz Liszt werd afgelopen maand gevierd met veel pianomuziek. Liedrecitals rondom Liszt zijn een zeldzaamheid – hooguit klinken een paar van zijn liederen als programmaonderdeeltje. Ten onrechte, want in zijn liederen combineert Liszt pianistische virtuositeit en vernuft met een verfijnd oor voor vocale lijnen en een enorme diversiteit in raak getroffen sferen. Neem Goethes ballade Es war ein König in Thule, bekend in de dramatischer zetting van Schumann. Liszt opteert hier voor een per kwatrijn van toon wisselende zetting, waarin de uitstekende Helmut Deutsch (piano) zijn rol van illustrator glansrijk opneemt: galmende akkoorden bij de koningszaal, kolkende golven ten slotte. Ook Über alle Gipfeln ist Ruh – beroemder in de Schubertzetting – ontroert door de ongenaakbare natuurevocaties in de piano. In de zettingen van sonnetten van Petrarca trekt Liszt een ander register open, en bezitten de liederen opeens een zekere lichtvoetigheid. Sopraan Diana Damrau is bekend als stralend vertolkster van lyrische partijen en coloratuurrollen. Hier laat ze haar stem ook effectvol en subtiel verkleuren naar duisterder tonen. Mooi.

    • Mischa Spel