muziek

None

De ontvoering

Vanaf 10 november speelt het Nederlands Blazers Ensemble De ontvoering! een voorstelling zonder zangers, naar het verhaal van Sultan Selim, ingekleurd door teksten van Stijn Aerden met koranfragmenten en de bezwerende muziek van de Marokkaanse ud-speler (oriëntaalse luit) Driss El Maloumi. Bij elk concert is er een uur van te voren een gratis inleiding door o.a. publiciste Saskia Törnqvist. Ook is er na afloop een after-concert.

Op 10 nov 20u15 Philharmonie Haarlem www.theater-haarlem.nl, 11 en 13 nov 20u15 Concertgebouw Amsterdam www.concertgebouw.nl en 12 nov Nieuwe Kerk Den Haag www.ldt.nl

In de schaduw van Bach

Rietkwintet Calefax brengt zaterdag 12 november tussen 14 en 20u in De Doelen een programma met Bach, voorgangers, tijdgenoten en hedendaagse muziek. Vanaf 14u is er ‘in de schaduw van Bach’ met o.a. de madrigalen van Monteverdi, Scarlatti en Sjostakovitsj. ‘ Avonds wordt Bach zelf gespeeld (de Goldberg-variaties).

Op 12 nov v.a. 14u www.dedoelen.nl

Dazed

In Dazed, geschreven voor drie zangers en een rockband, laat Giel Vleggaar een rauw en zinderend geluid horen, gebaseerd op een popmuziekachtige esthetiek. Filmmaker Auke Hamers verzorgt videobeelden die de voorstelling ondersteunen, waarin de belevingswereld van drie jonge mensen wordt geschetst. De kijker wordt in de vertelling geplaatst door raadselachtige, minimalistisch en verstilde shots waarin niets is wat het lijkt.

Op 12 en 13 november gaat Dazed in première tijdens November Music.

Op 12 nov 19u en 13 nov 14u en 16u Verkadefabriek Den Bosch www.novembermusic.net

Ab Baars Trio

Componist en blazer Ab Baars viert het twintigjarige bestaan van zijn trio (bassist Wilbert de Joode en drummer Martin van Duijnhoven) met een internationale tournee: Invisible Blow. Met de New Yorkse gastmusici Vincent Chancey en Fay Victor worden nieuwe composities uitgevoerd die zijn geïnspireerd op teksten van een groot aantal dichters, onder wie Charles Bukowski en Seamus Heaney. Bij dit jubileum hoort ook een cd-box: Ab Baars Trio, 20 years 1991-2011; een oeuvreselectie plus de nieuwe cd Gawky Stride.

10 nov Hot House, Leiden. 11 nov Kerkje Oostum. 12 nov Plus Etage, Baarle Nassau. 12 nov. Meer data: www.stichtingwig.com

Zara McFarlane

Platenbaas en dj Gilles Peterson hoorde het weer goed: de 28-jarige Britse jazz- en soulzangeres Zara McFarlane verdiende een platencontract. Met haar warme stem waarin een licht rafeltje valt te bespeuren glijdt ze moeiteloos door een repertoire van subtiele, ingetogen jazz en elegante soul. In twee shows laat ze nummers horen van haar debuut Until Tomorrow.

11 nov jazzclub Bird, Rotterdam. 12 nov MC Theater Amsterdam.

London Calling

De jaren dat London Calling alleen de focus had op de nieuwste Britse pop/rock zijn al lang voorbij. Het is uitgegroeid tot een indiefestival met jonge,spannende internationale bandjes, waarvan veel verwacht wordt. Het programma voor dit weekend is breed gevarieerd met o.a. indierockers All The Young, garagerock van Dum Dum Girls, electropop van Wolf Gang, NY dance-punk van The Rapture, het duo An Horse, de jonge rapster Azealia Banks, en het bandje Netherlands met droomfolk uit Southampton.

11,12, 13 nov, Paradiso Amsterdam. www.londoncalling.nl