Monti: Italië heeft veel werk te verzetten

(FILES) A file picture taken on October 19, 2004 shows former high-profile European commissioner Mario Monti giving a press conference at the European headquarters in Brussels. Italy's Mario Monti, now the frontrunner to replace Silvio Berlusconi as prime minister, is a former high-profile European commissioner who heads up Milan's prestigious Bocconi University. Widely tipped to head up a technocratic national unity government in the next few days, he received Berlusconi's implicit endorsement on November 8, 2011, with the outgoing premier saying the economist would work "in the country's interests." AFP PHOTO / THIERRY MONASSE Mario 'Super Mario' Monti, de mogelijke opvolger van premier Berlusconi, op archiefbeeld. Foto AFP Thierry Monasse

Mario Monti, de vermoedelijke opvolger van Silvio Berlusconi, heeft laten weten dat het Italiaanse volk de komende tijd veel te wachten staat.

De oud-eurocommissaris, wiens weg naar het premierschap gisteren door president Giorgio Napolitano werd geplaveid door een benoeming als senator-voor-het-leven, zei dat in Italië structurele hervormingen doorgevoerd moeten worden om het land weer op de rails te krijgen.

Na afloop van een persconferentie in Berlijn gisteren noemde Monti het verzoek van Europa en de internationale gemeenschap om snel hervormingen door te voeren daarom “terecht”. Elk land dat een grotere groei moet bewerkstelligen zou in zijn ogen een dergelijk verzoek moeten ontvangen.

In het geval van Italië meent Monti dat die groei niet uit extra leningen moet komen, maar uit het wegnemen van obstakels die de groei in de weg staan. Zoals de privileges die de electorale achterban veelal in het land geniet.

    • Dirk Wijnand de Jong