Lichte stijgingen op Europese markt - rente Italië onder zeven procent

A trader is pictured at his desk under the DAX board at the Frankfurt stock exchange November 10, 2011. REUTERS/Remote/Pawel Kopczynski (GERMANY - Tags: BUSINESS) Een handelaar op de beurs in Frankfurt. Reuters / Pawel Kopczynski

Ondanks de rode cijfers die vanochtend bij de opening van de Europese beurzen genoteerd werden, lijken beleggers later op de dag positiever gestemd. Hoewel minimaal, staan verscheidene beurzen nu in de plus. De AEX in Amsterdam staat op 0,45 procent winst, de beurs in Frankfurt op 1,12 procent. Parijs noteerde een plus van 0,38 procent,

Een belangrijke rol kan toebedeeld worden aan de ontwikkelingen in Italië, waar president Giorgio Napolitano zich hard heeft gemaakt om de verplichte hervormingen zo snel mogelijk door te voeren. Gisteren werd pijnlijk duidelijk dat de rente op Italiaanse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar tot ver boven de zeven procent uitkwam, de hoogste notering sinds de invoering van de euro.

De kritieke grens van zeven procent rente op staatsobligaties was in het geval van Griekenland, Portugal en Ierland reden om een beroep te doen op financiële hulp van de eurozone. Inmiddels is de rente op staatsobligaties in Italië onder de zeven procent gezakt.

Angela Merkel liet vandaag tijdens een persconferentie weten overtuigd te zijn dat Italië zo snel mogelijk de geplande bezuinigingsmaatregelen zal doorvoeren en een nieuwe regering zal vormen ter stabilisatie van de eurozone. “Italië is op weg zijn geloofwaardigheid terug te verdienen, en zal spoedig de bezuinigingsmaatregelen doorvoeren en de politieke situatie zo snel mogelijk ophelderen”, aldus de Duitse bondskanslier.

    • Dirk Wijnand de Jong