Levenslang voor 31 hindoes

Voor het in de brand steken van een gebouw waar moslims schuilden.

Een rechtbank in de Indiase deelstaat Gujarat heeft gisteren 31 hindoes tot levenslange gevangenisstraffen veroordeeld voor het in brand steken van een gebouw in Mehsana waar moslims in paniek naartoe waren gevlucht tijdens heftige ongeregeldheden tussen beide gemeenschappen in 2002.

Daarbij kwamen 33 moslims om het leven. De rechter achtte de 31 nu veroordeelden schuldig aan moord en poging tot moord, brandstichting, het schoppen van rellen en deelname aan een misdadige samenzwering. Hij sprak 42 andere aangeklaagden daarentegen vrij wegens gebrek aan bewijs.

De rellen van 2002 braken uit nadat bij een brand in een trein in Gujarat zestig hindoes waren omgekomen die op de terugweg waren van een bedevaart naar de voor hen heilige plaats Ayodhya. De afbraak van een moskee in die plaats had in 1992 eveneens tot bloedige onlusten geleid tussen hindoes en moslims. Hindoes beschuldigden moslims van de treinbrand in Gujarat en vielen vervolgens op veel plaatsen moslims aan. In totaal vielen bij de rellen meer dan duizend doden, vooral moslims.

Het bloedbad van 2002 ligt nog altijd gevoelig in India. De huidige premier van de deelstaat Gujarat, Narendra Modi is er dikwijls van beschuldigd radicale hindoes heimelijk te hebben gesteund bij hun aanvallen. (AP, BBC)